Hlavní obsah

Čína zuří kvůli dalajlámově přijetí v Bílém domě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking

Na čínské ministerstvo zahraničí byl v pátek předvolán americký velvyslanec v Pekingu Jon Huntsman a byl mu předán oficiální protest proti čtvrtečnímu jednání amerického prezidenta Baracka Obamy s tibetským duchovním vůdcem dalajlamou, uvedla Nová Čína. Podle Pekingu návštěva podkopala vztahy mezi USA a Čínou.

Článek

"Jednání americké strany je vážným vměšováním do čínských vnitřních záležitostí a zásadně zraňuje city čínského lidu," uvádí se v prohlášení, které převzal Huntsman od náměstka čínského ministra zahraničí Cchuej Tchien-kchaje.

Mluvčí čínského ministerstva zahraničí Ma Čao-sü vydal už brzo ráno prohlášení, v němž oznámil, že je Peking velmi rozladěn. "Americká vláda porušila to, co už několikrát přijala, totiž že je Tibet součástí Číny a že nepodporuje nezávislost Tibetu. Čína je velmi nespokojena a je rezolutně proti tomuto setkání," uvedl Ma a vyzval Washington, aby „podnikl konkrétní akce propagující zdravý a stabilní rozvoj čínskoamerických vztahů"

Obama sice nepřijal dalajlamu v Oválné pracovně, kde přijímá politiky, a nekonala se ani společná tisková konference. Protože se však s ním Obama loni nesešel, je Peking pobouřen mnohem více než dříve, byť předchozí američtí prezidenti přijímali dalajlamu pravidelně. [celá zpráva]

Obama dalajlamovi řekl, že stojí za nároky Tibeťanů na dodržování lidských práv a zachování tibetské kultury a ocenil jeho snahu o nenásilný dialog s Čínou.

Tibet byl do roku 1951 nezávislý, pak jej Čína připojila. Od roku 1965 je její autonomní oblastí. Dalajlama usiluje o skutečnou autonomii a samosprávu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám