Hlavní obsah

První test rakety Ares se nekonal kvůli špatnému počasí

Novinky, BBC,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral

Americká raketa Ares I-X, jejíž definitivní verze Ares I by měla v budoucnu nahradit dožívající raketoplány, v úterý neuskutečnila svůj plánovaný první let. Startovací okno se během čtyř hodin od 13:00 SEČ neotevřelo a start byl kvůli špatnému počasí odložen.

Článek

Demonstrátor Ares I-X měl odstartovat z Kennedyho kosmického střediska na Floridě a let měl trvat jen dvě minuty. Podle americké kosmické agentury NASA je tento test klíčový pro další vývoj nosiče, jenž by měl být základem amerického programu návratu lidí na Měsíc.

Start z rampy 39B, používané dříve pro raketoplány a nyní upravené po raketu, se má uskutečnit ve středu.

Let má trvat 120 sekund a raketa se během něho dostane do výše 40 kilometrů. V této výši se oddělí první stupeň od dalších. Právě toto oddělení se testuje. První stupeň rakety má být využitelný opakovaně. K zemi by se měl snést na padáku. Po oddělení by měl první stupeň začít rotovat a zpomalit. Zbytek rakety také spadne do oceánu. Při dopadu se roztříští.

Problémy nosiče

Problémem je, že startovací stupeň na tuhé pohonné hmoty má v poslední fázi hoření tendenci k otřesům,  což by mohlo zabránit tomu, aby se Ares I používal pro pilotované lety. Právě raketa Ares I-X měla přitom být použita pro vynášení lidí, zatímco těžší Ares V měl vynášet náklady.

Podle některých expertů nemá první stupeň vhodný design, je příliš dlouhý a má příliš malý průměr. Varují také, že není úplně šťastné, že raketa spojuje dva jiné typy. Zatímco první stupeň je odvozen od nosiče Saturn V použitého k letům na Měsíc, další prvky jsou z rakety Delta IV.

Experti na konferenci věnované budoucnosti projektu doporučovali mimo jiné, aby Ares I byl nahrazen odlehčenou verzí Ares V-Lite.

NASA čelí kritice, že už třicet let nevyvíjela žádný nosič a že možná už pro to nemá schopnosti. Radikální hlasy říkají, že by se měly raději nakoupit rakety od komerčních výrobců. 

Kritizováno je, že Ares I by měl být používán od roku 2015, současné raketoplány své mise ukončí v roce 2011. Američané by se tak na několik let stali závislými na ruských sojuzech.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám