Hlavní obsah

Republikánský senátor přechází do tábora amerických demokratů

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Demokraté amerického prezidenta Baracka Obamy mají blízko k získání rozhodující většiny v Senátu. V úterý totiž republikánský matador a senátor ze státu Pensylvánie Arlen Specter oznámil, že stranu opouští a přechází na stranu demokratů.

Článek

Demokraté stále čekají na soudní potvrzení volebního vítězství svého zástupce ve státě Minnesota. V případě úspěchu by po příchodu Spectera v Senátu získali rozhodující většinu a prezidentovi by se snadněji prosazovala jeho návrhy.

Devětasemdesátiletý Specter zdůvodnil svůj odchod odklonem Republikánské strany od kursu, který měla v době jeho příchodu v 80. letech. Podle něj se strana dostala příliš doprava. „Moje změna neznamená, že budu vždy hlasovat podle stranické linie, stejně jako jsem tak nečinil u republikánů,“ uvedl.

Před ohlášením rozchodu se svou stranou se senátor údajně tajně sešel s Obamou i viceprezidentem Josephem Bidenem. Prezident Obama následně vyjádřil nadšení, že má Spectera ve své straně.

Spectera čekal v domovském státě před primárkami v roce 2010 tvrdý boj s konzervativcem Patem Toomeym. V boji mezi demokraty se mu zřejmě dostane podpory špiček strany. Specter letos v Senátu zvedl ruku pro Obamův balíček finanční pomoci skomírající ekonomice, což mezi pensylvánskými republikány nesetkalo s pochopením.

Reklama

Výběr článků

Načítám