Hlavní obsah

Bílý dům má novou atmosféru: smí se i bez kravaty

Právo, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Týden po výměně stráží v Bílém domě v něm zavládly převratné změny. Veteráni z Bushovy éry jsou v šoku: padlo dosavadní přísné Bushovo pravidlo, že do Oválné pracovny nelze vkročit jinak než v saku a v kravatě. Obama dokonce povolil během víkendů zcela neformální oblečení.

Článek

Ostatně sako je tu pro leckoho nyní už poněkud nepraktický kus oděvu, protože v Bílém domě se nyní začalo podstatně víc topit. „Je z Havaje. Má rád teplo. Dají se tu pěstovat orchideje,“ řekl listu The New York Times (NYT) Obamův hlavní poradce David Axelrod.

Jiný je i denní režim hlavy státu. Bush chodil do své pracovny už v sedm ráno, Obama až v devět. Předtím, asi ve tři čtvrtě na sedm, ale posiluje, což Bush dělal až v poledne. Obama v klidu posnídá s rodinou, přečte noviny a vypraví do školy dceru Maliu (10) a Sashu (7).

:. Zleva: Sasha a Malia Obamovyfoto: ČTK/AP

„Neviděl jsem ho šťastnějšího,“ řekl Axelrod s tím, že Barack teď má práci i rodinu pod jednou střechou a stíhá obojí. Po společné rodinné večeři pak ale často odbíhá zpátky do pracovny a někdy až do deseti pročítá podklady na druhý den.

Jeho porady začínají zpravidla přesně, ale končí později. Bush byl tak pedantický na dochvilnost, že jednou nechal před zavřenými dveřmi i ministra zahraničí Colina Powella, napsal list NYT. Obama také denně absolvuje bezpečnostní briefing, ale ten nemusí být nezbytně první informační poradou, protože tou bývá někdy ekonomický přehled, který je v Bílém domě novinkou.

Sám chodí za zaměstnanci

Zatímco za Bushe musel každý do Oválné pracovny, Obama někdy sám běhá po kancelářích. Stačil prý už přistihnout svého mluvčího Roberta Gibbse s nohama na stole. Stejně byl ale překvapen, že když někam vejde, přítomní hned povstanou.

Jedno pravidlo však Obama přece jen po předchůdci ponechal: jednou týdně poobědvá s viceprezidentem. V Oválné pracovně si také nechal Bushův koberec, závěsy, obrazy prezidentů Washingtona a Lincolna a zatím také dekorativní talíře. „Musím se na to podívat. Nejsem moc na talíře,“ řekl nicméně minulý týden před podpisem direktivy rušící věznici na Guantánamu podle listu NYT, odvolávajícího se na penzionovaného viceadmirála Johna Hutsona. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám