Hlavní obsah

Castro nabídl USA disidenty výměnou za vězněné špióny

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRASÍLIA

Kubánský prezident Raúl Castro ve čtvrtek nabídl Spojeným státům kubánské disidenty výměnou za pětici špiónů, které USA vězní. Castro nabídku vyslovil při své první oficiální návštěvě Brazílie.

Foto: Jamil Bittar, Reuters

Kubánský prezident Raúl Castro

Článek

Castro rovněž zopakoval svou připravenost setkat se s nastupujícím šéfem Bílého domu Barackem Obamou a pohovořit s ním o zrušení amerického embarga.

Na dotaz novinářů týkající se politických vězňů na Kubě řekl: „Ty vězně pošleme i s rodinami do Spojených států. Vydejte však zpět našich pět hrdinů.“ Myslel tím pětici špiónů, kteří byli v USA odsouzeni v roce 2001.

Barack Obama nikdy o vydání zadržovaných nehovořil a embargo prý bude trvat tak dlouho, dokud Kuba neučiní „podstatný krok směrem k demokracii“, jehož součástí bude propuštění více než dvou stovek politických vězňů.

Oproti dosluhujícímu prezidentovi Georgi Bushovi ale zaujme Obama k Havaně smířlivější postoj. Hodlá zrušit zákaz návštěv Kubánců žijících v USA rodinnými příslušníky a imigrantům umožní do vlasti odesílat peníze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám