Hlavní obsah

VIDEO: Obama vyhrál, hlasy se ale počítají dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vítězství Baracka Obamy nad Johnem McCainem v amerických prezidentských volbách je jasné od středečního rána, v několika státech však ani ve čtvrtek ještě nejsou známy definitivní výsledky. Souboj byl na řadě míst těsný. Teprve ve čtvrtek se ukázalo, že Obama vyhrál i v Indianě a má 349 volitelů zatímco McCain jen 163.

Článek

Vítězství v Indianě je o to překvapivější, že v tomto státě nevyhráli demokraté od roku 1964. Zatím nejsou známé definitivní výsledky z Missouri a Severní Karolíny, ale očekává se, že i tam vyhraje Obama. V Severní Karolíně má Obama těsný náskok, v Missouri oba získali skoro stejně hlasů. Zatím není rozhodnuto, komu připadnou hlasy zbylých 26 volitelů. Na celkovém vítězství Obamy to však už nic nezmění.

Obama získal nejen více volitelů, i v celoamerickém měřítku se pro něj vyjádřilo více občanů USA než pro jeho soupeře. Dostal 63 milióny hlasů, zatímco John McCain jen 55,8 miliónu. Uspěl u celé řady skupin obyvatel. Obamu před McCainem upřednostnili nejen Afroameričané v drtivém poměru 95 procenta vůči čtyřem procentům, ale také prvovoliči v poměru 68 procent ku 31, latinoameričané (66 procent ku 32), voliči mladší třiceti let (66 ku 32) a ženy (56 ku 43).

Jako již tradičně uspěl demokratický kandidát především na severovýchodě a McCain na jihovýchodě.

:. Průběžné výsledky voleb v USAfoto: Novinky

Pokračuje sčítání výsledků ze senátních voleb

Tvrdý boj byl o Senát, kde demokraté touží získat 60 křesel, takže by republikáni neměli šanci dělat obstrukce. Před volbami měli 49 křesel a podporu dvou nezávislých. Potřebovali proto získat devět křesel. Výsledky ze středy jim přiřkly pět křesel, takže jim jich chybělo devět. Zatím ale nejsou známé definitivní výsledky z Aljašky, Georgie, Minnesoty a Oregonu.

V Minnesotě sice obhájil své křeslo republikán Norm Coleman, ale o pouhých 720 hlasů nad demokratem Alem Frankenem, takže se budou hlasy přepočítávat.

Tuhý je také boj v Georgii, kde republikán Saxby Chambliss obhajující křeslo senátora sice vede nad demokratickým vyzyvatelem Jimem Martinem o 3,2 procentního bodu, ovšem nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů, má jich jen 49,9 procenta. Oběma soupeřům 3,4 procenta sebral libertarián Allen Buckley. Zřejmě se proto bude v prosinci konat druhé kolo. Chambliss už oznámil, že je na druhé kolo připraven.

I na Aljašce těsně vede obhajující republikán Ted Steven nad demokratem Markem Begichem, Steven byl přitom v říjnu obviněn z porušení sedmi nařízení o korupci, neboť nesprávně vyplnil údaje pro Senát.

Těsný je i souboj v Oregonu, kde se republikán Gordon Smith snaží uhájit křeslo před demokratickým vyzyvatelem Jeffem Merkleyem.

Reklama

Související témata:

Související články

VIDEO: Obama je americkým prezidentem

Spojené státy mají prvního černošského prezidenta. V úterý pozdě večer místního času se jím stal 47letý demokrat Barack Obama, který v lidovém hlasování...

Demokraté posílili v americkém Senátu

Ve stínu prezidentských voleb zůstaly v USA další probíhající hlasování. Ve hře přitom byla křesla v Senátu a pozice guvernérů. I v tomto hlasování uspěli...

Amerika zmodrala, republikáni jsou na kolenou

Po prezidentských volbách v USA se musí mapa Spojených států přebarvit na modro. Republikáni, kteří mají červenou barvu, utrpěli porážku nejen v prezidentských...

Výběr článků

Načítám