Hlavní obsah

Amerika zmodrala, republikáni jsou na kolenou

Novinky, ČTK, aš, Washington Post

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po prezidentských volbách v USA se musí mapa Spojených států přebarvit na modro. Republikáni, kteří mají červenou barvu, utrpěli porážku nejen v prezidentských volbách, kde Johna McCaina porazil Barack Obama, ale také ve volbách senátních i ve volbách guvernérů.

Foto: Novinky

Průběžné výsledky voleb v USA

Článek

Demokraté dosáhli historického úspěchu, ovládají všechny klíčové politické struktury, což již před volbami vzbuzovalo obavy některých analytiků, že nyní budou poprvé moci plně prosazovat své plány. Jejich kandidát Barack Obama získal post prezidenta.

Podle průběžných výsledků zvítězil ve 26 státech a v hlavním městě Washingtonu. Republikán John McCain vyhrál nejméně ve 22 státech. Zatím ještě chybí výsledky z Missouri (11 volitelů) a ze Severní Karolíny (15 volitelů). Obama má zatím 338 volitelůz 270 potřebných a je vítězem voleb.

Uspěl, protože vyhrál ve státech, které se střídavě přiklánějí k jedné nebo druhé straně, ale dokázal zvítězit i ve státech, kde v posledních letech vítězili v prezidentských volbách republikáni.

Nemáš Ohio, nevládneš

Barack Obama vyhrál v donedávna nerozhodnutých státech, které při předchozích volbách získal republikán George Bush, což je případ Floridy a Ohia. Také letos se potvrdila platnost pravidla, že se žádný republikán nedostane do Bílého domu, pokud nevyhraje v Ohiu.

Obama ale těsně vyhrál i v Indianě, tedy ve státě, který demokraty volil naposledy v roce 1964. Také před čtyřmi lety s velkým rozdílem vyhrál Bush. Ve Virginii demokraté nevyhráli posledních 44 let.

Obamu podpořila i klíčová Pensylvánie, kde před čtyřmi lety vyhrál John Kerry a v jejíž zisk letos doufal McCain.

Demokraté stojí nyní v čele 28 amerických států. Z jedenácti států, kde se volilo, vyhráli v pěti a nově získali Missouri, které nyní povede demokrat Jay Nixon. I když Obamova vítězství v mnoha státech byla těsná, jinde byla drtivá. Například v hlavním městě Washingtonu McCaina deklasoval v poměru 97 procent ku třem.

Někteří slavili vítězství Obamy i v ulicích.foto: ČTK/AP

Více zmodral i Kongres

Demokraté však dále upevnili i svou pozici v obou komorách Kongresu. V Sněmovně reprezentantů i v Senátu získali většinu už před dvěma lety. Republikáni nyní mají jedinou možnost, jak brzdit demokraty - za pomocí obstrukcí v senátu.

Demokraté v něm mají 56 křesel a republikáni čtyřicet. Zabránit obstrukcím by mohli pouze v případě, když by získali v Senátu třípětinovou většinu. I tak jde o historický úspěch strany s oslem ve znaku.

BEZ KOMENTÁŘE: Obama vyhrál, Američané oslavují. Zdroj: Reuters/Stream.cz

V Senátu získali demokraté další čtyři křesla na úkor republikánů. Demokratičtí kandidáti nově uspěli v Severní Karolíně, v New Hampshire, ve Virginii a v Novém Mexiku.

Přišla změna, oznámil nový americký prezident. Zdroj:Reuters/Stream.cz

Posílili i v dolní komoře, kde podle průběžných výsledků z doplňovacích voleb získali dalších 13 křesel na úkor republikánů. Nově získali i křeslo za Novou Anglii. O dalších 38 křeslech ještě není rozhodnutu. Zatím mají 251 křeslo a republikáni 172.

Pochybnosti o šancích Obamy splnit sliby

Volby potvrdily trend z před dvou let, Amerika modrá. Otázkou ovšem je, zda Obama bude schopen splnit naděje v něj vkládané. K vítězství mu nesporně pomohla současná finanční krize, při jejímž zvládání Američané uvěřili více jeho návrhům než McCainovým. Ovšem finanční krize může Obamovi zabránit ve splnění svých slibů,jakým je dostupné zdravotní pojištění pro všechny Američany nebo snížení daní pro střední třídu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám