Hlavní obsah

V USA kvůli strachu z tlačenic ve volbách umožňují hlasovat z aut 

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAN FRANCISCO

Nezávislí experti varují, že letošní prezidentské volby v USA mohou provázet problémy. Tím nejmenším mohou být dlouhé fronty voličů. V řadě oblastí sice byly nainstalované nové volební stroje, aby se neopakovaly zmatky z let 2000 a 2004, nezávislá organizace Pew ale přesto varuje před potížemi. Třeba proto, že stroje ještě nejsou vyzkoušené v plné zátěži.

Článek

Problémem je vysoký, mnohdy rekordní počet nově registrovaných voličů. Jen ve Virginii museli kvůli tomu objednat 200 000 dalších registračních formulářů.

Obavy z front panují i přesto, že v mnoha státech probíhá kampaň, aby lidé hlasovali už dříve a své hlasy poslali poštou. Problémem podle Pew je nedostatečný počet volebních komisařů na počet voličů. Počet lidí, kteří se rozhodli hlasovat předčasně není zas tak vysoký. Navíc i u některých v místě, kde se dá hlasovat předčasně se musí dlouho čekat, což je případ Floridy a Severní Karolíny.

:. Auto odjíždí z hlasovací stanice v kalifornské Santa Aně.foto: ČTK/AP

V kalifornské Santa Aně dokonce vycházejí voličům natolik vstříc, že nabízejí možnost hlasovat z auta. Stačí jen přijet na vyhrazené místo otevřít okýnko a obsluha přistaví k okýnku hlasovací stroj, takže není potřeba ani opustit místo řidiče.

Pew, který není spojen ani s jednou stranou, varuje, že ve volbách v roce 2008 se „může spojit velký zájem s nedostatečným počtem volebních komisařů vyústit v záplavu“ .

Úředníci ve Virgínii už uvedli, že posílí ochranku kolem volebních místností, aby nevznikalo napětí.

Podle analytiků možnost volit předčasně poskytuje výhodu kandidátovi demokratů Baracku Obamovi. Z 214 000 lidí, kteří hlasovali v prvních dvou dnech předčasného hlasování v Severní Karolíně, bylo 62 procent osob registrovaných jako demokratičtí voliči. Jen 22 procent z nich byli lidé registrovaní jako republikáni. Zbytek byli tzv. nerozhodnutí.

Obama vede o deset procent

Necelé dva týdny před americkými prezidentskými volbami si demokratický kandidát Barack Obama udržuje náskok nad republikánem Johnem McCainem. Podle nejnovějšího průzkumu Gallupova ústavu vede Obama v preferencích o 11 procentních bodů, když by pro něj hlasovalo 52 procent voličů. Podobně vysoké vedení si Obama v šetřeních Gallupova ústavu udržuje už více než měsíc.

Náskok demokratického kandidáta konstatuje i takzvaný průzkum průzkumů, který na základě šetření různých agentur zpracovala stanice CNN. Podle jeho výsledků vede Obama o devět bodů, když ho podporuje 51 procent voličů a McCaina 42.

V průzkumu Zogbyho institutu, agentury Reuters a zpravodajské stanice C-SPAN vyjádřilo podporu demokratickému kandidátovi 52 procent lidí rozhodnutých jít k volbám. Pro McCaina se vyjádřilo 42 procent. "Obamův náskok se stále zvyšuje a senátor posiluje své vedení téměř v každé voličské skupině," řekl k výsledkům analytik John Zogby. Obama podle něj má velký náskok i ve dvou rozhodujících skupinách: mezi nezávislými voliči vede nad McCainem o 27 procentních bodů, mezi ženami o 16.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám