Hlavní obsah

Klaus jednal s americkým viceprezidentem o vízech a radaru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Český prezident Václav Klaus a viceprezident Spojených států Richard Cheney se ve středu utvrdili, že obě strany mají vůli dokončit jednání o případném umístění radaru americké protiraketové obrany v České republice a o zrušení amerických víz pro české turisty.

Foto: Jaroslav Richter, ČTK

Václav Klaus na návštěvě USA

Článek

Po setkání s Cheneym v Bílém domě ve Washingtonu to Klaus řekl českým novinářům. Termín, kdy by mohly být smlouvy o radaru podepsané, ale nenaznačil.

Jedním z dalších témat rozhovoru byla očekávaná cesta ministryně zahraničí USA Condoleezzy Riceové do Prahy, kde by měla smlouvy podepsat. "Diskutovali jsme o návštěvě, aby se mohl udělat další krok," řekl Klaus. Cheney podle něho vzal na vědomí, "aby tuto věc postrčil a dohlédl na ni".

"Nepochybně se rodí nějaké datum, ale je to natolik předmětem jednání, že není důvod ke zveřejnění," řekl prezident k termínu podpisu.

Riceová měla do Prahy přijet původně na začátku května, ale nakonec cestu odložila. Předseda vlády Mirek Topolánek poté zmínil jako možný termín první červnovou dekádu a vicepremiér Alexandr Vondra v neděli uvedl jako nejzazší datum polovinu července.

Reklama

Výběr článků

Načítám