Hlavní obsah

Uniformy a vybavení vojáků USA byly na prodej na internetu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Vybavení americké armády bylo možné volně sehnat na internetu. Uvedla to zpráva vládních úředníků s tím, že na aukční síni eBay i na inzertním serveru Craigslist bylo možné zakoupit ukradená zařízení, která by mohla být použita teroristy v boji proti americkým vojáků. Mimo uniforem se jednalo také o součástky pro stíhací letadla F-14 Tomcat, napsal v pátek server CNN.

Článek

Zpráva varovala, že by se vybavení armády „mohlo dostat do zámoří a mohlo by být využito přímo proti našim vojákům a spojencům“.

Zpráva varovala, že by se vybavení armády „mohlo dostat do zámoří a mohlo by být využito přímo proti našim vojákům a spojencům“.

Nabízeno bylo nemodernější vybavení armády, například brýle pro noční vidění, které byly vyvinuty na základě požadavků americké armády a které umožňují snadno identifikovat své spolubojovníky. Ty by se hodily vzbouřencům při nočních přepadech amerických jednotek.

Prodám část stíhačky. Zn: levně

Velké obavy vzbudila i nabídka dvou součástek pro letadla F-14. Tyto stíhací stroje s měnitelnou geometrií křídla nedávno vyřadilo z výzbroje americké námořnictvo, stále je však provozuje Írán. Teherán opakovaně projevoval zájem o nákup náhradních dílů pro své Tomcaty. USA loni prodej dílů pozastavily.

V nabídce byly také současné bojové uniformy, i když armáda jejich prodej loni v lednu zakázala. Důvodem zákazu byl loňský útok anglicky mluvících iráckých rebelů navlečených do amerických uniforem v Karbale. Podařilo se jim proniknout až do blízkosti amerických vojáků, několik jich unesli a zabili.

Nabízeny byly i vylepšené neprůstřelné vesty, které nikdy nebyly v prodeji a používají je jednotky v Afghánistánu a Iráku. Většina nabízeného vojenského vybavení byla podle vyšetřovatelů zcizena.

Nemůžeme to uhlídat, brání se servery

Kvůli těmto inzerátům vypovídal před podvýborem Sněmovny reprezentantů pro národní bezpečnost a zahraniční vztahy i viceprezident eBay Ton Cohen. Tvrdil, že eBay dělá vše, aby podobným nabídkám zamezila: „Sestavili jsem seznam zakázaných produktů.“

Na stránkách však byly stále v nabídce americké uniformy. Stránky se brání, že všemu zamezit nejde, protože se každý den nabízí dalších 7 miliónů věcí k prodeji. Celkem eBay nabízí 113 miliónů věcí.

Ještě horší je situace u inzertního serveru Craigslist. Ten má jen 25 zaměstnanců a žádal vládu o pomoc při řešení problému. Ředitel Craigslist Jim Buckamester na kritiku ze strany bezpečnostního podvýboru namítal, že chyba je i na vládě: „Vše by se zjednodušilo, kdyby se přijal zákon, že se nemůže prodávat vojenské vybavení mladší padesáti let.“

Reklama

Související články

Únosce amerických vojáků v Iráku byl zabit

Americká armáda oznámila, že zabila šejka Azhara Dulajmího, který naplánoval lednový únos čtyř amerických vojáků v Karbale, kteří byli poté zavražděni. Zahynul...

Výběr článků

Načítám