Hlavní obsah

Rafinovaný útok na vojáky USA v Iráku mohli provést Íránci

– WASHINGTON

Pentagon vyšetřuje, zda překvapivý útok na základnu v irácké Karbale, při kterém bylo 20. ledna uneseno a pak zabito pět amerických vojáků, nepřipravili Íránci nebo lidé v Íránu vyškolení. Anglicky mluvící útočníci použili americké uniformy i vozidla a bez problémů projeli všemi kontrolami.

Článek

"Věříme, že je možné, že operaci podnikli Iránci nebo lidé vycvičení Íránci," sdělil představitel Pentagonu. Dodal však, že nejde o závěr, ale o předběžnou hypotézu, k níž Američany vedl způsob provedení útoku. "Přesahovalo to, co dělají milice nebo zahraniční bojovníci," vysvětlil důvod, proč je íránská stopa tak žhavá.

Americká armáda teprve v pátek potvrdila, že vojáci byli uneseni a nezahynuli na místě útoku, jak původně uváděla. [celá zpráva] Vyšetřovatelé však sledují také druhou možnost, že útočníkům pomáhal někdo ze základny. Je možné, že znali i hesla, která jim umožnila projet kontrolami.

O íránské stopě mluví i Iráčané. Podle nich mohlo jít o odvetu. Američtí vojáci zajali pět Íránců v Irbílu. Teherán je označoval za diplomaty pracující na místním konzulátu. Z předběžných výsledků amerického vyšetřování ale plyne, že muži, kteří jsou nadále zadržováni, byli napojení na íránské Revoluční gardy poskytující zbraně, výcvik a podporu některým extremistickým skupinám v Iráku.

Americký prezident již Íránu pohrozil. "Jestliže Írán zesiluje své vojenské akce v Iráku, aby uškodil našim vojákům i nevinným iráckým lidem, my odpovíme tvrdě," řekl v pondělí George Bush.

Americký tlak na Írán roste

Spojené státy také 26. ledna pozastavily prodej náhradních dílů na stíhací bombardéry F-14. Tyto stroje, které proslavil film Top Gun a podílely se na úspěších při obou válkách s Irákem, již nejsou ve výzbroji amerického námořnictva. USA se obávají, že by se díly mohly dostat do Íránu, jediné cizí země, která 79 Tomcatů zařadila na konci 70. let do výzbroje. V 80. letech výrazně přispěly k eliminaci iráckých letadel při íránsko-iráckém konfliktu a Teherán je stále udržuje v první linii, považuje je za lepší než ruské stíhačky, které mohl před několika lety získat.

Demokratický senátor Ron Wyden, který zákaz inicioval kvůli spornému íránskému jadernému programu, uvedl, že prodej náhradních dílů "není v zájmu USA". Jednalo se přitom o součástky, které nebyly považované na citlivé a Íránci je zřejmě jsou schopni vyrábět sami, protože flotilu F-14 dokázali udržet provozuschopnou i za války, kdy byla země v úplné izolaci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám