Hlavní obsah

Střelci na univerzitách ve Virginii a Illinois si objednali zbraně na stejném webu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHICAGO

Steven P. Kazmierczak, který zastřelil na univerzitě v Illinois pět lidí, než se zabil, si objednal zbraně na stejném webu, jako Korejec, který před rokem postřílel na virginské polytechnice třicet lidí.

Foto: Reuters

Střelec z Illinois Stephen Kazmierczak

Článek

Skutečnost, že si Kazmierczak 4. února objednal dvě střelné zbraně, uvedla společnost provozující internetový obchod se zbraněmi TGSCOM. „TGSCOM provozuje i webovou stránku, kterou použil Čo Sung-hü k objednání zbraní, které použil při střelbě na virginské technice loni v dubnu,“ uvedla společnost.

Specifikovala také, že dvě střelné zbraně včetně velkorážné pistole glock dodala Kazmierczakovi 12. února, tedy dva dny před masakrem, při kterém zasáhl celkem 21 lidí. Pět z nich zemřelo a tři jsou nadále v kritickém stavu.

Je však možné, že akci plánoval už delší dobu. Již loni v srpnu si koupil devítimilemetrovou pistoli sig a 30 prosince pak další zbraň. Dva dny před střelbou dostal další devítimiletrovou pistoli glock a brokovnici remington, kterou při vražedném útoku ukryl do pouzdra na kytaru.

Zbraně si mohl koupit bez problémů, protože neměl žádné potíže se zákona a na rozdíl od Korejce neměl ani psychické potíže. Zákon porušil jen jednou, kdy se stal účastníkem dopravní nehody na zasněžené silnici. Zaplatil pokutu za rychlou jízdu.

Záchranáři odvážejí zraněného studenta univerzity v americkém Illinois. Útočník zabil pět lidí, pak spáchal sebevraždu. Zraněno bylo 17 lidí. foto: ČTK/AP/Northern Star, Jim Killam

Kazmierczak byl vždy klidný a vyrovnaný

I chování Kazmierczak se lišilo od ostatních střelců, působil vyrovnaně, nenatáčel videa, kde by pózoval se zbraněmi nebo vyhrožoval škole či spolužákům. Podle profesorů i studentů byl klidný a měl úctu k ostatním.

 Je možné, že neunesl prosincový rozchod se svou dlouholetou přítelkyní, uvedl list Chicago Sun Times.

Jen téma, které si vybral pro svou práci v oblasti sociologie, se vymykalo, zaměřoval se na otázku politicky motivovaného násilí, na sociální spravedlnost, sebepoškozování vězňů a na to, jak vězeňský systém v USA byl zpočátku ovlivněn náboženskými schématy.

Na stránkách univerzity věnovaných sociologii byl v roce 2006 uveden jeho oceněný text „Sebepoškozování ve vazbě - patologie věznic nebo vězňů."

Časté střelby na univerzitách

Ke střelbě na školách dochází v poslední době v USA poměrně často. Loni uspořádal jeden student krvavou lázeň na polytechnice v Blacksburgu ve Virginii , když v posluchárnách postupně zabil 32 lidí, než byl sám zastřelen.

V dubnu 1999 dva osmnáctiletí mladíci postříleli na střední škole Columbine na denverském předměstí Littleton 12 studentů a profesora, 23 dalších zranili a pak spáchali sebevraždu.

Masové vraždy na školách v USA

  • 14. února 2008 - Steven P. Kazmierczak zabil na univerzitě v Illinois pět studentů
  • 16. dubna 2007 - korejský student Čo Sung-hu zabil 32 lidí, což je nejhorší masová vražda v dějinách USA
  • 1. srpna 1966 - Charles Whitman zabil na universitě v Texasu 14 lidí
  • 20. dubna 1999 - Dva studenti střední školy v coloradském Columbine zabili 13 studentů
  • 21. března 2005 - Devět osob zabil teenager v indiánské rezervaci v minnesotském Red Lake

V srpnu 1966 student Charles Whitman postřílel na univerzitě v texaském Austinu 14 lidí, než ho zneškodnil policejní střelec

Reklama

Související témata:

Související články

Vraždící korejský student vypálil 170 střel

Vyšetřování přineslo podrobnosti o děsivém masakru na virginské polytechnice, kde korejský student Čo Sung-hü 16. dubna zabil tři desítky spolužáků a učitelů....

Výběr článků

Načítám