Hlavní obsah

Vrah z Virginie natočil své poselství na video

– BLACKBURG/WASHINGTON

Třiadvacetiletý jihokorejský student Čo Sung-hü, který v pondělí na virginské státní universitě a polytechnice Blacksburgu zastřelil 32 lidí a sebe, poslal americké televizi NBC texty, fotografie a videonahrávku. Na záběrech digitální kamery student předvádí své zbraně a hrozí bohatým lidem odplatou.

Článek

Zásilka byla podle policie odeslána v průběhu dvou hodin, které dělily první a druhou sérii výstřelů v areálech univerzity a polytechniky. Svědčí o tom časový údaj razítka na balíčku.

"To může být nový, klíčový prvek vyšetřování," uvedl plukovník Steve Flaherty, který je superintendantem virginské státní policie. Mohlo by to potvrdit, že Čo spáchal oba masakry sám.

Video plné zášti a krvavého spasitelství

"Měli jste sto miliard šancí, abyste se vyhnuli dnešku," říká rozčíleně Čo Sung-hü na videonahrávce, jejíž úryvky v noci odvysílala NBC. "Ale rozhodli jste se prolít mou krev. Zahnali jste mě do kouta a dali mi jedinou možnost. Bylo to vaše rozhodnutí. Teď máte na rukou krev, kterou nikdy nesmyjete," pokračoval student.

Čo útočí na pokrytecké zbohatlíky. "Váš mercedes vám nestačí, hajzlíci? Vaše zlaté náhrdelníky vám nestačily, vy snobové? Vaše svěřenecké fondy vám nestačily. Nestačily splnit vaše požitkářské touhy? Máte všechno."

Vidí se jako vraždící mesiáš. "Díky vám umírám jako Ježíš Kristus, abych inspiroval generaci slabých a bezbranných lidí!"... "Když nastal čas, udělal jsem to. Musel jsem."

Také se odvolává na "mučedníky jako byl Eric a Dylan". Má na mysli Erica Harrise a Dylana Klebolda, kteří zabili dvanáct studentů a učitele na coloradské střední škole v Columbine a pak se zastřelili.

Šéf zpravodajského oddělení NBC Steve Capus uvedl, že vrahův manifest je nesouvislý a těžko srozumitelný.

Čo byl duševně nemocný

Profesorka literatury, kterou zděsily jeho divadelní hry plné násilí a zášti, nebyla jediným člověkem, které se na studentovi něco nezdálo. Čo přišel dvakrát do styku s univerzitní policií. Nejprve ho vyšetřovala, protože si v roce 2005 stěžovaly dvě studentky, že je obtěžoval svými telefonickými hovory a neustálými sms.

"Neříkám, že byly ohrožené, říkám, že je to obtěžovalo," uvedl šéf universitní policie Wendell Flinchum.

Podruhé policie zasáhla, když ji Čoův spolubydlící varoval, že může chtít spáchat sebevraždu. Čo byl zadržen a poslán na blízkou psychiatrickou kliniku. Rozhodnutí virginského soudu jej označilo za "duševně nemocného" a uvádělo, že "představuje bezprostřední hrozbu pro sebe i pro ostatní," uvádí televize ABC.

Bez ohledu na to, že byl léčen na psychiatrii, mohl si Čo koupit dvě pistole, které použil při útoku. Snadná dostupnost zbraní v USA má řadu kritiků, prezident George Bush ale o přísnější kontrole nechce diskutovat. [celá zpráva]

Opožděná poštovní záslika

NBC uvedla, že zásilku obdržela ve středu ráno, o den později, než šílenec zřejmě zamýšlel. Zpoždění způsobila drobná chyba v adrese. Balíček obsahoval kromě 28 krátkých videozáznamů také ostře laděné písemné poselství o 1800 slovech a 43 fotografií. Na 11 z nich pózuje se zbraní v ruce.

Masové vraždy na školách v USA

  • 14. února 2008 - Steven P. Kazmierczak zabil na univerzitě v Illinois pět studentů
  • 16. dubna 2007 - korejský student Čo Sung-hu zabil 32 lidí, což je nejhorší masová vražda v dějinách USA
  • 1. srpna 1966 - Charles Whitman zabil na universitě v Texasu 14 lidí
  • 20. dubna 1999 - Dva studenti střední školy v coloradském Columbine zabili 13 studentů
  • 21. března 2005 - Devět osob zabil teenager v indiánské rezervaci v minnesotském Red Lake

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám