Hlavní obsah

Wolfowitz porušil pravidla Světové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zvláštní komise Světové banky dospěla v noci na úterý k závěru, že její prezident Paul Wolfowitz porušil pravidla organizace, když zajistil vysoké kompenzace pro svou přítelkyni, která musela z banky odejít. Komise uvedla, že 24členný výkonný výbor banky musí v úterý rozhodnout, zda Wolfowitz bude "nadále schopen zajistit vedení" instituce. Může jej i odvolat. Wolfowitz označil obvinění za "nespravedlivá a neoprávněná".

Článek

"Výbor musí zvážit, zda je pan Wolfowitz nadále schopen zajistit takové vedení, které zajistí, že banka bude schopná operovat s veškerým možným nasazením, aby splnila svůj úkol," uvedla komise. Před exekutivou se bude moci Wolfowitz hájit v úterý.

Výbor má možnost jej odvolat, pokárat nebo podat zprávu, že postrádá víru v jeho schopnost banku vést.  Podle zpravodaje BBC Jamese Westheada nevypadá situace pro Wolfowitze dobře.

Vysoké odstupné pro přítelkyni

Wolfowitz při svém nástupu do čela banky v roce 2005 oznámil, že v bance pracuje jeho přítelkyně Shaha Rizaová. Vedení banky rozhodlo, že Rizaová musí kvůli konfliktu zájmu odejít a právě Wolfowitze pověřilo, aby jí zajistil za nucený odchod kompenzaci.

Rizaová byla převedena na ministerstvo zahraničí USA, zůstala však na výplatní listině banky a její plat se jako kompenzace za vynucený odchod zvýšil o zhruba 40 procent na 193 000 dolarů, což je více, než má americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová. Ta bere 186 000 dolarů. [celá zpráva]

Podle výboru banky bylo zvýšení platu Rizaové vyšší, než umožňuje "pravidlo 6.01". Výbor usoudil, že Wolfowitz zařizoval kompenzaci Rizaové tak podrobně, že se dopustil "konfliktu zájmu", a tím podle zprávy porušil kodex chování činitele banky. Výbor však připustil, že instrukce ad hoc ustaveného etického výboru nebyl jasné.

Nejasná ustanovení etického výboru

Wolfowitz se hájí, že jednal v dobré víře a měl souhlas etického výboru. Zdůrazňuje, že od počátku žádal, aby situaci Rizaové řešit nemusel právě proto, aby se vyhnul konfliktu zájmu.

"Je vysoce nespravedlivé a neoprávněné zjišťovat nyní, že jsem se ocitl v konfliktu zájmu, jestliže jsem se spolehl na rady etického výboru nejlépe, jak jsem je pochopil," uvedl Wolfowitz. Podtrhl přitom, že nikdy netajil podrobnosti kompenzačního balíku Rizaové.

Výbor uvádí, že Wolfowitz se "měl se stáhnout z jakéhokoli rozhodování v této věci", aby se nedostal do konfliktu zájmu. Wolfowitz však říká, že právě o to se snažil, to mu však vedení banky nepovolilo, naopak mu nařídilo, aby situaci Rizaové vyřešil sám.

Ministr financí: není důvod k odvolání

Americký ministr financí Henry Paulson na zprávu řekl, že fakta nedávají důvod k odvolání. Zastává se jej i viceprezident Dick Cheney. Řada evropských zemí ale požaduje jeho odchod s tím, že celá věc podkopává věrohodnost instituce a narušuje její chod.  [celá zpráva]

Dosazení jestřába Wolfowitze do čela Světové banky se bránila řada zemí, USA je však prosadily. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Česko přestalo být rozvojovou zemí

Česká republika v úterý vstoupila do kategorie vyspělých zemí. Tento status získala v rámci skupiny zemí Světové banky, kde byla dříve zařazena mezi rozvojové...

Výběr článků

Načítám