Hlavní obsah

Kontroverzní Wolfowitz už stojí v čele Světové banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Bývalý náměstek amerického ministra obrany Paul Wolfowitz se ve středu stal oficiálně prezidentem Světové banky. Při nástupu do funkce řekl, že se zaměří hlavně na problémy Afriky, na korupci a na to, aby se chudé státy necítily při rozhodování banky odstrčeny stranou.

Článek

"Chtěl bych se zaměřit, co to půjde, na skutečné priority světa," řekl Wolfowitz ve Washingtonu několik hodin před svým uvedením do funkce. Afrika sice bude pro něj prioritou, nehodlá ale zapomínat na potřeby Latinské Ameriky, Blízkého východu a Asie. Organizační změny ve fungování SB zatím nechystá.

Nositel Nobelovy ceny a někdejší šéfekonom Světové banky Joseph Stieglitz se obává, že banka se stane nástrojem americké zahraniční politiky. Wolfensohnův příspěvek podle Stieglitze spočíval hlavně v tom, že jasně určil úkol banky, totiž podporu růstu a odstraňování chudoby. Wolfowitz jako bývalý náměstek ministra obrany, který tvrdě obhajoval postup USA v Iráku, by naopak mohl při pomoci chudým více přihlížet na politickou situaci v zemi.

Wolfowitz už dříve řekl, že v čele banky chce více kontrolovat použití pomoci. Dosud se totiž stávalo, že z peněz určených na pomoc lidem si politici v chudých státech kupovali luxusní vybavení.

Odcházející prezident Světové banky James Wolfensohn nastoupí do funkce zvláštního amerického vyslance, který bude pomáhat při dohledu nad stahováním židovských osadníků z pásma Gazy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám