Hlavní obsah

USA zasáhly vlny tornád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

GREENSBURG

Centrální část Spojených států v sobotu zasáhla vlna tornád. Stalo se tak den poté, co jiné tornádo v podstatě zcela zničilo kansaské městečko Greensburg s přibližně 1600 obyvateli, z nichž nejméně devět přišlo o život.

Článek

V pátek mohutné tornádo zničilo z 95 procent městečko Greensburg. Předpokládá se, že záchranné práce a vyhrabávání lidí, kteří se ukryli v podzemních částech domů, může trvat i dny. Jednou z málo greensburgských budov, které zůstaly státy, je restaurace, která se přeměnila v provizorní márnici. 

Tornádo zničilo téměř celé město a nejméně 50 lidí, mezi nimi i 17 těžce zraněných, bylo třeba ošetřit v nemocnicích v okolí. Řada z nich má zranění ohrožující život a nelze proto vyloučit, že se počet obětí ještě zvýší, uvedla kansaská záchranná služba.

Tornádo o šířce jednoho kilometru experti popisují jako masivní a pomalé. Členové záchranné služby, kteří město viděli ze vzduchu, popisovali zkázu jako "hroznou". "Když nad oblastí letíte, nevidíte nic jiného než trosky a zase trosky," uvedla záchranářka Sharon Watsonová.

"Je to jedna z nejhorších přírodních katastrof v dějinách našeho státu," prohlásila guvernérka Kansasu Katheleen Sebeliusová.

Další den přišla druhá vlna

Státní orgány vyhlásily ve městě stav nouze a vyzvaly k zahájení vyklízecích prací. Vedle nemocnice tornádo zničilo také domov důchodců, z nichž bylo vyproštěno 30 pacientů a 28 seniorů s lehčími zraněními.

Podle očitých svědků se vzdušný vír tornáda choval jako obrovský vysavač. Vytrhával dřevěné domy od země, vyzdvihoval je do výšky a teprve tam jakoby explodovaly a rozpadaly se. Vír převracel automobily, některé někdy po zemi válel. Z jedné benzinové stanice doslova vytrhal tankovací stojany a odhodil je pryč.

Nová vlna tornád, kterých podle meteorologů byly až desítky, si sice zatím nevyžádala další oběti, avšak v sobotu večer místního času (v noci na dnešek SELČ) nabourala záchranářské práce. Kromě Kansasu tornáda hlásí z dalších oblastí - mimo jiné z Jižní Dakoty či Oklahomy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám