Hlavní obsah

USA nařídily utajit, že jejich vojáka zabil spolubojovník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká armáda nařídila utajit skutečnost, že hvězdu amerického fotbalu Pata Tillmana zabila v Afghánistánu v roce 2004 palba vlastních jednotek. Vojákovi Bryanovi O´Nealovi, který byl posledním, kdo viděl Tillmana živého, varovali nadřízení, aby nikomu neříkal, že Tillmana zabili jeho spolubojovníci. Sdělil to v úterý v Kongresu.

Článek

Velitelé si především nepřáli, aby pravdu o Tillmanově smrti řekl O´Neal rodině. O´Neal přitom chtěl vše povědět bratrovi zesnulého Kevinu Tillmanovi, se kterým sloužil ve stejné jednotce.

"Chtěl jsem, aby se rodina dozvěděla, co se stalo. Zejména Kevin, protože jsem s ním sloužil ve stejné četě a věděl jsem, že on i rodina potřebují vědět, co se stalo," uvedl ve výpovědi před předsedou výboru dolní komory amerického Kongresu Henry Waxmanem, který se případem zabývá. Nadřízení mu to však nedovolili.

"Byl jsem trochu vystrašený, když jsem měl možnost mluvit s Kevinem, a oni nařídili, abych mu to neříkal, "uvedl ve svědectví O´Neal s tím, že mu to zakázal jeho velitel podplukovník Jeff Bailey. "On mi prostě řekl: Nedopusť, aby se to Kevin dozvěděl. A dal mi najevo, že bych se mohl dostat do problémů, kdybych hovořil s Kevinem o smrti jeho bratra," vypověděl voják

Hrdinská smrt měla odpoutat pozornost od skandálů

Armáda místo pravdy uvedla, že Pat Tillman zemřel při odvážném protiútoku v afghánských horách, kde pronásledoval bojovníky Tálibánu. Waxman celý šokující příběh komentoval slovy: "Minimum, které bychom měli udělat pro naše vojáky a jejich rodiny, je říkat jim pravdu. To se nestalo v případě dvou nejslavnějších vojáků ve válkách v Afghánistánu a v Iráku." Narážel na druhý případ Jessiky Lynchové, která byla zraněna v bojích v Iráku a také vypovídala před komisí.

Kevin Tillman je pobouřen tím, jak armáda lhala o jeho smrti, aby odvedla pozornost od jiných témat v už tak nepopulárních bojích ve vzdálených zemích.

"Tento narychlo stvořený příběh byl rozšířen mezi americkou veřejnost a my věříme, že strategie měla určitý cíl. Oklamat nejen rodiny, ale což je mnohem důležitější i americký lid. Přesunula pozornost od děsivého mučení ve věznici Abú Ghrajb a odvedli je k velkému Američanovi, který zemřel hrdinskou smrtí."

Kevin si stěžoval, že okamžitě byly zničeny důkazy včetně jeho uniformy, takže se nemohly vyšetřit podrobnosti jeho smrti.

Kevin sice jel ve stejné koloně, v ním zemřel Pat, ale jeho smrt neviděl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám