Hlavní obsah

Bush a Merkelová podpořili jednotný postup vůči Íránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STRALSUND

Americký prezident George Bush a německá kancléřka Angela Merkelová ve čtvrtek zdůraznili důležitost jednotného postupu mezinárodního společenství vůči Íránu v otázce jeho kontroverzního jaderného programu. Americký prezident je v současnosti na návštěvě Německa před začátkem summitu G8 v sobotu v Petrohradu.

Článek

"Nyní jsme dlouho trpělivě čekali na to, až Írán přezkoumá naši nabídku (výhod výměnou za zastavení obohacování uranu), a jak bude reagovat," prohlásila kancléřka po jednání s Bushem, jenž je na návštěvě v severoněmeckém Meklenbursku-Předním Pomořansku. [celá zpráva] 

"Ukončení obohacování uranu je podmínkou jednání," dodala Merkelová. Případná rezoluce OSN by podle ní měla stanovit, jaké budou další kroky. "Důležitost je v tom, že znovu ukážeme, že mezinárodní společenství postupuje jednotně," podotkla.

Americký prezident ujistil, že USA budou dál pokračovat v úsilí vyřešit otázku íránského jaderného programu jednáním. "Tyto problémy je třeba řešit diplomaticky," podotkl Bush. Íránu nedávno vypršela lhůta k odpovědi na nabídku pomoci mezinárodního společenství, zastaví-li svůj program obohacování uranu. Mezinárodní společenství se poté rozhodlo, že problematiku vrátí Radě bezpečnosti OSN, v níž Rusko a Čína blokují možnost uvalení sankcí na Teherán. Íránský prezident později uvedl, že Teherán se nevzdá práva na využití jaderné energie.

Na pořadu jednání i Rusko a Severní Korea

Oba politici se dotkli i otázky lidských práv v Rusku. "Musíme připomínat Rusku, že chtějí-li s námi mít dobré vztahy, musejí dodržovat společné hodnoty, jejich částí je i svobodný tisk," poznamenal Bush. Podle něj je to téma, jež hodlá s Putinem stále znovu otvírat. [celá zpráva] Pokud jde o nedávné raketové zkoušky Severní Koreje, doufá americký prezident, že se podaří do věci zapojit OSN.

Možnost přijmout rezoluci OSN zatím blokuje Čína. Naděje vkládá Bush i v takzvané šestistranné rozhovory o severokorejském jaderném programu, které ale KLDR ignoruje. "Věříme, že se Severní Korea vrátí k jednacímu stolu," prohlásil Bush.

Otázka uzavření americké věznice Guantánamo na Kubě se na tiskové konferenci na přetřes nedostala, a nezmínil ji údajně ani jeden z politiků. Od Merkelové čekali němečtí sociální demokraté, partner v koaliční vládě, že na toto téma zavede řeč.

Merkelová s Bushem hovořili také o eskalaci násilí na Blízkém východě a zdůrazňovali, že je třeba je ukončit. Merkelová uvedla, že nelze zapomínat na to, že vyostření situace způsobily únosy izraelských vojáků. Bush kritizoval palestinské hnutí Hizballáh, jež podle něj působí proti mírovému úsilí na Blízkém východě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám