Hlavní obsah

Koalice v bitvách na jihu Afghánistánu zabila 65 tálibánců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Při ofenzívě Američany vedených koaličních sil na jihu Afghánistánu bylo od pátku zabito 65 bojovníků svrženého Tálibánu. Koaliční vojáci podporovaní afghánskými vládními vojáky svedli dvě několikahodinové bitvy.

Článek

Nedaleko vesnice Mirabád v jihoafghánské provincii Uruzgán se spojenečtí vojáci v pátek střetli s více než 40 extremisty poté, co na ně radikálové zahájili palbu. V pětihodinové bitvě zahynula údajně většina rebelů. Na straně koalice a civilistů nebyly hlášeny žádné ztráty.

V provincii Kandahár zabily afghánské a koaliční síly v tříhodinovém boji asi 25 povstalců, když koalice napadla větší uskupení bojovníků Tálibánu. "Několik extremistů využilo jako živý štít afghánské civilisty a uprchlo do okolních vesnic," uvádí se v prohlášení americké armády.

Střet potvrdil i afghánský generál Rahmatulláh Raufí. Podle něj bylo zabito na dvacet bojovníků Tálibánu a zraněno dalších osmnáct. Zraněni byli též tři koaliční vojáci. Povedlo se zabavit i řadu ručních zbraní.

Koalice zahájila v minulém týdnu na jihu Afghánistánu časově neomezenou operaci, která je největší od pádu režimu fundamentalistického hnutí Tálibán v roce 2001. Účastnit se jí má přes 11 000 amerických, britských, kanadských a afghánských vojáků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám