Hlavní obsah

Vztahy mezi USA a Íránem stále napjatější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americká vláda přerušila kontakty s Íránem a představitelé amerického ministerstva obrany prosazují postup, který by destabilizoval íránskou vládu. S odvoláním na vládní představitele to dnes napsal americký list The Washington Post.

Článek

Americký krok následuje po zprávách tajných služeb, podle nichž se agenti teroristické sítě Al-Káida v Íránu podíleli na sebevražedných atentátech 12. května v Saúdské Arábii. Podle The Washington Post se Bílý dům "zdá být připraven přistoupit na agresivní politiku usilující o destabilizaci íránské vlády".

V úterý se bude v Bílém domě konat schůzka o strategii vůči Íránu, kde budou zástupci Pentagonu prosazovat takový postup, který by vedl k lidovému povstání a ke svržení vlády, napsal deník. Mluvčí Bílého domu odmítl tuto záležitost komentovat.

USA přerušily vztahy s Íránem po tamější islámské revoluci v roce 1979. Loni prezident George Bush zařadil Írán mezi země "osy zla" pokoušející se vyvíjet zbraně hromadného ničení. USA také obviňují Írán, že poskytuje útočiště členům sítě Al-Káida. Ale během americké války v Afghánistánu a po ní se představitelé obou zemí občas scházeli.

Charrází: O Iráku s USA jednat už nebudeme

Po útocích v Saúdské Arábii však Washington další setkání odvolal. Podle The Washington Post při tomto rozhodování hrály velkou úlohu "velmi znepokojivé odposlechy" před a po útoky. Podle amerických zpravodajských služeb se na plánování útoků, které způsobily 34 mrtvých, podíleli právě členové Al-Káidy z Íránu.

Oficiální íránská agentura IRNA ve čtvrtek napsala, že americká tvrzení vycházejí z chybných informací. Íránští představitelé uvedli, že dají zatknout členy teroristických skupin, pokud se jim podařilo dostat do země.

Íránský ministr zahraničí Kamál Charrazí řekl v sobotu arabskému listu Al-Haját, že nevidí důvod pro obnovení dialogu s USA o vývoji v poválečném Iráku. "Zahájili jsme s USA upřímný dialog o vytvoření vlády v Iráku, jež by měla lidovou podporu, ale Američané stále mění názory a své zástupce v Iráku," řekl Charrazí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám