Hlavní obsah

V Turecku zemřely dvě děti na ptačí chřipku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Dva lidé v Turecku jsou nakaženi ptačí chřipkou. Nemoc byla podle ministra zdravotnictví Recepa Akdaga zjištěna u dvou pacientů na východě země. Je to první výskyt nemoci mimo jihovýchodní Asii a Čínu. Zemřely už dvě děti.

Článek

Nemoc byla potvrzena u čtrnáctiletého chlapce žijícího na farmě, který zemřel v neděli. Příznaky choroby byly podobné jako u zápalu plic. Ptačí chřipkou onemocněla i jeho sestra, která zemřela ve středu v noci. Nákaza se podle Akdaga patrně potvrdí i u třetího sourozence.

Ministerstvo zdravotnictví přitom ještě na začátku tohoto týdne tvrdilo, že chlapec nezemřel na ptačí chřipku ale na zápal plic.

Chlapec zemřel na nebezpečný typ viru H5N1, který byl prokázán i u mrtvých v jihovýchodní Asii. Odborníci se obávají, že právě tento virus by mohl zmutovat a přerůst v pandemii.

Všichni nemocní pocházeli z vesnice Dogubejazit, která leží u hranic s Íránem. Údajně snědli kuřata z chovu, který byl později vybit právě pro podezření na ptačí chřipku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám