Hlavní obsah

V Řecku není ptačí chřipka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Testy vzorků uhynulých krocanů z řeckého ostrůvku Inuses, jenž leží poblíž ostrova Chios byly negativní. Jediný potvrzený případ ptačí chřipky v EU je z Británie, kde jí podlehl papoušek ze Surinamu, který se asi nakazil od ptáků z Tchaj-wanu.

Článek

"Unijní referenční laboratoř ve Weybridge v pondělí informovala komisi, že závěrečné výsledky testů na vzorcích drůbeže zaslaných z oblasti Chiosu byly negativní, pokud jde o přítomnost ptačí chřipky," uvedla Evropská komise. Řecké úřady mohou zrušit zákaz na přepravu drůbeže z Chiosu.

Virus ptačí chřipky byl potvrzen ve čtyřech zemích ležících také na území Evropy - v Turecku, v Rusku, v Chorvatsku a v Rumunsku. Z Rumunska jsou v pondělí hlášeny dva nové případy ptačí chřipky u labutě a divoké husy, není však jasné, o jaký kmen jde. Virus H5N1 nebezpečný pro člověka je v Rumunsku hlášen ze tří míst.

Příznaky ptačí chřipky se objevily také na drůbeží farmě v Japonsku. V prefektuře Ibaraki severovýchodně od Tokia plánují vybití 82 000 kuřat.  V oblasti už bylo z obavy před ptačí chřipkou utraceno půldruhého miliónu kusů drůbeže, když se koncem srpna objevily příznaky nemoci na sedmi místních farmách.

Testy na přítomnost příslušných protilátek v novém případě potvrdily u kuřat protilátky na virus H5, nejde však o na lidi přenosný kmen H5N1.

Čína přitvrdila opatření

Čína ve strachu z šíření ptačí chřipky zakázala holubí souboje a provádí inspekce na tržištích. Zásobuje se také ochrannými pomůckami. Dvě provincie Chu-nan a An-chuej a autonomní oblast Vnitřní Mongolsko, kde se ptačí chřipka objevila, jsou nepřístupné pro cizince.  Číně byla jen v uplynulých dvou týdnech zjištěna tři nová ohniska viru H5N1, jemuž za tu dobu podlehlo 3800 kuřat, kachen a hus.

Čína v pátek oznámila Světové zdravotnické organizaci (WHO), že mrtvá dvanáctiletá dívka z provincie Chu-nan, u níž bylo podezření na ptačí chřipku, zemřela na zápal plic a zdůraznila, že v zemi se zatím neobjevil případ nakažení člověka nebezpečným virem H5N1 ptačí chřipky. WHO ale Peking vyzvala, aby jí o dívce i jejím nemocném devítiletém bratrovi poskytla více informací.

Od konce roku 2003 na infekci zahynulo ve Vietnamu, Thajsku, Kambodži a Indonésii 62 lidí.

Bohaté země mají aktivněji pomáhat

Podle australského virologa Alana Hampsona by však bohaté země v oblasti Pacifiku neměly čekat, až se ptačí chřipka zasáhne jejich populaci, ale pomoci lidem v chudších zemích. Neměli by je jen vyzývat k ohlášení nových ohnisek, ale sdílet i náklady na léčení. Sdělil o na setkání specialistů z 21 zemí, kteří o nebezpečí pandemie ptačí chřipky jednají v Brisbane.

Země se dohodly na způsobech, jak omezit přenos nemoci přes hranice a  na rozdělení antivirotik Tamiflu a Relenza, které zabírají na ptačí chřipku a které bohaté země skupují.

Reklama

Výběr článků

Načítám