Hlavní obsah

Na Maďary se valí objednávky na vakcínu proti ptačí chřipce

Právo, Ivan Vilček (Budapešť)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BUDAPEŠŤ

Podle maďarského ministra zdravotnictví Jenö Rácze existují důkazy, že jeho země vyvinula účinnou vakcínu proti ptačí chřipce."Vakcína zabezpečuje stoprocentní ochranu," reagoval v pátek před novináři na pochybnosti některých odborníků na dříve zveřejněné informace o vakcíně.

Článek

Rácz konstatoval, že o vakcínu je velký zájem po celém světě: "Ozvali se nám odborníci ze Spojených států, Velké Británie, Indonésie, Ukrajiny a Ruska. Jedna dávka by měla stát odhadem pět až šest dolarů."

Maďarsko očekává, že prodej vakcíny bude dobrým obchodem a zisk si podělí rovným dílem stát a firma, která bude vakcínu vyrábět. "Pokud vznikne pandemie ptačí chřipky, dokážeme vyrobit značné množství vakcíny během několika týdnů," dodal.

Maďarský premiér Ferenc Gyurcsány potvrdil, že v takovém případě bude mít každý občan Maďarska nárok na bezplatné očkování.

Maďarsko jako první země na světě očkovalo koncem září sto dobrovolníků, mezi nimi také ministra Rácze. Experiment byl úspěšný, když po třech týdnech začal organizmus těchto lidí produkovat protilátky. Na základě doporučení Evropské unie je Maďarsko připravené vyrobit 3,5 miliónů dávek vakcíny. Týdně je možné vyrobit půl miliónu dávek. Podle potřeby je možné výrobu zvýšit. V odborných kruzích se však okamžitě začalo diskutovat o účinnosti této vakcíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám