Hlavní obsah

Írán splnil hrozbu, bude více obohacovat uran

– Teherán • Aktualizováno

Írán v neděli oznámil, že odstupuje od další části mezinárodní smlouvy o jeho jaderném programu z roku 2015 a že bude obohacovat uran nad limit 3,6 procenta, který je v dohodě stanovený. Řekl to podle agentury Reuters náměstek íránského ministra zahraničí Abbás Arákčí.

Foto: Danish Siddiqui, Reuters

Íránský prezident Hasan Rúhání

Článek

Nedělí vypršelo ultimátum, které dal Teherán signatářům smlouvy kromě USA na to, aby splnili své sliby o pomoci zemi v době amerických sankcí. Mluvčí vlády v Teheránu k tomu uvedl, že nová úroveň obohacování bude taková, „jakou potřebujeme”.

Írán také bude každých 60 dnů odstupovat od dalších závazků obsažených ve smlouvě, pokud její další signatáři (Francie, Británie, Německo, Čína a Rusko) nepodniknou takové kroky, které by ho ochránily před dopady amerických sankcí. Podle Arákčího jsou „dveře k diplomatickým jednáním stále otevřené, ale jsou potřeba nové iniciativy”.

Spojené státy loni oznámily, že odstupují od mezinárodní jaderné dohody s Íránem z roku 2015. Tu americký prezident Donald Trump označil za „katastrofální”. Uvalil tehdy zároveň na islámskou republiku nové sankce.

Napětí mezi Íránem a USA v posledních měsících ještě vzrostlo. Trump koncem června uvalil na Teherán další sankce. Bylo to v reakci na sestřelení amerického dronu nad Hormuzským průlivem. Podle agentury Reuters by měl být jejich terčem i íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí.

Trump při podpisu exekutivního příkazu uvedl, že by velmi rád s Íránem dosáhl dohody a konflikt vyvolat nehodlá. Teherán ale musí přestat podporovat terorismus. Spojené státy zároveň nedovolí, aby Írán získal jaderné zbraně.

Íránský prezident Hassan Rúhání v reakci označil Bílý dům za mentálně retardovaný. „Bílý dům je mentálně retardovaný a sankce USA proti Teheránu selhávají,“ řekl Rúhání.

Ve snaze snížit napětí kolem Íránu francouzský prezident Emmanuel Macron v sobotu večer oznámil, že se s íránským prezidentem Rúháním dohodli na tom, že do 15. července budou hledat podmínky, za jakých by jednání o íránském jaderném programu mohla být obnovena.

Reklama

Výběr článků

Načítám