Hlavní obsah

Výsledky voleb jsou ještě neveřejné, ale na Slovensku už se slaví

Aktualizováno

Zatímco v České republice voliči na nějaké relevantní zprávy o výsledku voleb do Evropského parlamentu teprve čekají, na Slovensku už se oslavuje. Televize Markíza zveřejnila v neděli neoficiální odhady výsledků. Podle nich na Slovensku zvítězila koalice Progresivní Slovensko/Spolu před vládní stranou Směr-sociální demokracie a nacionalistickou LSNS.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

Článek

Slováci volili svých 14 zástupců v europarlamentu v sobotu. Podle zveřejněných odhadů v eurovolbách zvítězila koalice proevropských mimoparlamentních stran Progresivní Slovensko/Spolu se ziskem 20 procent hlasů.

„Děkujeme. Udělám vše proto, aby takto dopadly i parlamentní volby. Protože lidé si zaslouží lepší vládu,“ napsal na sociální síti předseda strany Spolu Miroslav Beblavý.

„Děkujeme voličům za důvěru,“ napsal předseda Progresivního Slovenska Michal Truban. Parlamentní volby se na Slovensku konají v příštím roce.

Zdá se, že Progresivní Slovensko nadále těží z březnového vítězství Zuzany Čaputové v prezidentských volbách. Čaputová byla až do zvolení místopředsedkyní této strany.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Nastupující slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v Pezinku odevzdává svůj hlas ve volbách do Evropského parlamentu.

Do úřadu nastupuje 15. června a její první zahraniční cesta povede do Prahy.

Porážka Směru

Až na druhém místě podle odhadů skončila vládní strana Směr-sociální demokracie, když jí dalo hlas 15,7 procenta Slováků.

Pokud se tyto výsledky potvrdí, byla by to první porážka Směru po dlouhých létech dominance na politické scéně. Preference Směru začaly klesat po loňské vraždě novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky Martiny Kušnírové.

Lidová strana Naše Slovensko (LSNS) Mariana Kotleby získala v eurovolbách podle odhadů 12 procent hlasů. Poslance v europarlamentu budou mít také opoziční strany Křesťanskodemokratické hnutí (KDH), strana Svoboda a Solidarita (SaS) a hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OĽaNO).

Koalice Progresivní Slovensko/Spolu by měla získat čtyři mandáty, Směr tři, LSNS, KDH a SaS po dvou a OĽaNO jeden.

Volební účast se pohybovala kolem dvaceti procent.

Únik dat z Mirošovic

Oficiální výsledky eurovoleb by měly být známé až po skončení hlasování ve všech zemích EU - jako poslední se zavřou volební místnosti ve 23 hodin v Itálii - vnitrostátní odhady se však v europarlamentu začnou zveřejňovat už večer.

Kromě Slovenska už se neoficiální data o výsledcích objevila i v Nizozemsku. Podle nich v tamních volbách uspěla nová pravicová populistická a euroskeptická strana Fórum pro demokracii (FvD).

I v Česku, kde lidé v pátek a v sobotu vybírali 21 zástupců do 751členného europarlamentu, už se dílčí výsledky dostaly na veřejnost, byť relevantní obrázek asi nikomu poskytnout nemohly.

Na webu středočeských Mirošovic někdo zveřejnil výsledky místního hlasování, po upozornění úřadů je obec stáhla.

Výsledky voleb na webu Mirošovic (redakčně rozostřeno)Video: Novinky

Reklama

Výběr článků

Načítám