Hlavní obsah

Eurovolby netáhnou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Z již tradičně nízké účasti při volbách do Evropského parlamentu pravděpodobně nevybočí ani ty letošní, i když účast byla nejspíše vyšší než před pěti lety, kdy se zúčastnilo jen 18,2 procenta oprávněných voličů. Naznačují to informace od okrskových komisí. Češi hlasovali v pátek a sobotu, výsledky ale mohou být zveřejněny až v neděli po skončení hlasování v celé EU.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj volební účasti

Článek

„V Česku je jedna z nejmenších účastí, tři čtvrtiny národa nevolí, přitom po volbách si všichni stěžují. Já si chci stěžovat s tím, že jsem volit byl a mám tak na to právo,“ řekl Právu v pátek 22letý prvovolič Dominik, který hlasoval na Ostravsku.

Volební právo se zalíbilo i devatenáctileté Barboře, která volila ve stejném regionu. „Je to zvláštní, dobrý, super,“ popsala pocity po volbě. Do místnosti dorazila s maminkou Blankou.

„Lidi by měli k volbám jít, aby se něco změnilo, aby to bylo všechno lepší,“ řekla Právu Blanka.

Premiér Andrej Babiš a prezident Miloš Zeman volí Video: Novinky

Čeští politici do poslední chvíle voliče burcovali, aby účast přesáhla alespoň 20 procent a překonala tak trapas z roku 2014, kdy byla jen 18,2 procenta.

Akcentovali, že jde o to, aby byl slyšet hlas České republiky, nabízeli svá řešení evropských témat a volby označovali i za hlasování o tuzemské politice.

Podle ČTK se v Praze účast mnohde pohybovala nad 30 procenty, někde však byla sotva poloviční. V některých dalších krajích podle předběžných odhadů překročí 20 procent.

Zájem se ale mezi jednotlivými okrsky značně lišil. Například v Sulkovci na Žďársku byla účast hodinu před uzavřením volební místnosti kolem pěti procent, zatímco v Ubušínku na Žďársku dorazila polovina zapsaných voličů.

Silně nadprůměrný zájem o volby do Evropského parlamentu letos zaznamenali v Holubicích na Brněnsku. Účasti, která se blížila 55 procentům, napomohlo souběžně konané místní referendum.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

Volby do Evropského parlamentu Čechy obecně moc netáhnou. Z porovnání dat o volební účasti vycházejí jako pro Čechy nejatraktivnější volby do Poslanecké sněmovny spolu s prezidentskými, následují komunální volby, volby krajské a až pak jsou eurovolby.

Nízká účast bývá i při senátních volbách, tam lze však data těžko porovnávat, protože nehlasují všichni voliči - horní komora se obměňuje vždy po částech.

Ministerstvo vnitra uvedlo, že během stávajících voleb nebyly hlášeny žádné větší problémy. „Z našeho pohledu to byly naprosto bezproblémové volby,“ uvedl náměstek ministra vnitra Petr Mlsna.

Ačkoliv výsledky zveřejní Český statistický úřad až v neděli pozdě večer, sčítání hlasů začalo ihned po uzavření volebních místností, první data statistici obdrželi už ve 14:24, uvedli na Twitteru.

Kolem půl šesté informovali, že mají data ze 14 666 okrsků a zbývá jim sečíst posledních 100 okrsků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám