Hlavní obsah

Polský exministr kandiduje do Evropského parlamentu za Velkou Británii

Právo, PM

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jan Rostowski (68), který byl v letech 2007 až 2013 polským ministrem financí a vicepremiérem ve vládě Donalda Tuska a který kromě polského občanství má i britské, kandiduje ve Velké Británii do Evropského parlamentu (EP). Je dvojkou na kandidátce uskupení Change UK.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Polský exministr financí Jan Rostowski kandiduje v eurovolbách za britskou stranu Change UK

Článek

„Existuje minimálně 60procentní šance, že z brexitu nakonec nezbude nic, protože upadne pod tíhou vlastního těla,“ uvedl Rostowski v rozhovoru pro server Politico a dodal, že Change UK má v Británii devítiprocentní podporu a je alternativou pro lidi, kteří nechtějí, aby jejich země opustila Evropskou unii.

„Nepochybuji, že budu v EP působit celé volební období a bojovat za obnovení dobrého jména Velké Británie. Objeví se tam totiž i maniaci od Nigela Farage (britský europoslanec, představitel protiiunijní Strany pro brexit - pozn. red) a proto je důležité, aby v britské delegaci byli i normální, schopní a zodpovědní lidé,“ zdůraznil Rostowski.

Ten se narodil, vystudoval a žil v Londýně, nicméně po roce 1989 dlouhodobě působil v Polsku.

Příštích 751 europoslanců může v Evropské unii mezi 23. až 26. květnem vybírat okolo 400 milionů oprávněných voličů napříč EU. Budou mezi nimi i lidé z Velké Británie, kde se eurovolby kvůli odklad brexitu nakonec konají také.

Foto: Novinky

Kdy se volí v Evropě do Evropského parlamentu

V České republice se volby uskuteční tento víkend 24. a 25. května. Výsledky mohou být zveřejněny až po skončení hlasování ve všech zemích EU - poslední by měla být Itálie, kde jsou volby naplánované do nedělních 23:00.

Reklama

Výběr článků

Načítám