Hlavní obsah

Euro místo koruny? Není to na pořadu dne, shodují se lídři do Evropských voleb

Novinky, Barbora Zpěváčková, Renáta Bohuslavová

Měla by Česká republika přijmout euro? Většina lídrů kandidátek do Evropských voleb, které Novinky oslovily, se shoduje, že to v současnosti není téma. Pro vyměnění koruny za euro se jasně vyjádřil pouze lídr STAN a TOP 09 Jiří Pospíšil a lidovec Pavel Svoboda.

Foto: Heinz-peter Bader, Reuters

Vyměnit korunu za euro? Spíš ne, shodují se adepti do europarlamentu

Článek

„Přijetí eura dnes není na pořadu dne. Eurozóna není v takové kondici, aby byl důvod s přechodem na euro spěchat. Česká koruna je dostatečně silná a stabilní měna, nejsme tlačeni k nějakým zásadním rozhodnutím,“ míní europoslankyně Dita Charanzová, která vede kandidátku ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dita Charanzová na sněmu hnutí ANO.

Podobně to vidí i lídr ČSSD Pavel Poc. Ten zdůraznil, že jsme se k přijetí jednotné měny přihlásili při podpisu přístupové smlouvy, splňujeme podmínky, ale většina lidí to prostě nechce.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Europoslanec Pavel Poc přichází na jednání grémia ČSSD, které jednalo o vstupu do vlády s ANO.

„Nikdo nám nenařizuje, kdy máme euro přijmout, takže to klidně počká, až na to budeme připraveni a bude to pro nás pozitivní krok,“ míní Poc.

Považuji přijetí eura za nevýhodné
Jan Zahradil (ODS)

Přijetí eura není aktuální otázkou ani podle lídra ODS Jana Zahradila. Zdůraznil, že proti přijetí eura jsou tři čtvrtiny obyvatel a navíc stále existují značné rozdíly v kupní síle a v dalších ekonomických parametrech.

„Osobně považuji přijetí eura za nevýhodné. Nedávná krize jasně ukázala, jak moc je pro menší, exportně orientovanou zemi důležitá vlastní měnová politika, která v neklidných časech funguje podobně jako brzda a plyn,“ řekl Novinkám Zahradil.

Foto: Pavel Karban, Právo

Jan Zahradil

Pokud by Česko v budoucnu uvažovalo o přijetí eura, byl by pro to, aby o tom rozhodli občané v referendu.

Také lídr Pirátů Marcel Kolaja Novinkám sdělil, že nyní bychom euro přijímat neměli. „Ovšem měli bychom usilovat o změny v eurozóně, abychom mohli euro přijmout v budoucnosti,“ míní.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Lídrem České pirátské strany pro volby do Evropského parlamentu se stal Marcel Kolaja.

Zásadní podle něj je dodržovat pravidla finanční stability v eurozóně a to, aby v případě krize chudší, ale méně zadlužené země, nedoplácely na bohatší zadlužené země.

Euro jsme měli mít už dávno
Pavel Svoboda (KDU-ČSL)

Europoslanec a lídr KDU-ČSL Pavel Svoboda se nechal slyšet, že euro jsme měli mít už dávno. „Mít nebo nemít druhou nejstabilnější měnu světa je významná otázka pro každého obchodníka. Přijetí eura ale musí předcházet solidní diskuse, ideologické výkřiky nestačí,“ míní Svoboda.

Foto: Petr Horník, Právo

Europoslanec a lídr KDU-ČSL do evropských voleb Pavel Svoboda

Europoslanec a lídr kandidátky STAN a TOP 09 Jiří Pospíšil Novinkám řekl, že euro bychom přijmout měli, jakmile splníme všechny ekonomické podmínky.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Europoslanec a šéf TOP 09 Jíří Pospíšil vede společnou kandidátku topky a STAN

„Pro exportně orientovanou ekonomiku, jako je ta naše by bylo členství v eurozóně ekonomicky výhodné. Slovenský příklad přijetí eura ukazuje, že přijetí eura pomohlo slovenské ekonomice a přilákalo do země další investory,“ zhodnotil Pospíšil.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ředitel psychiatrické léčebny Bohnice Ivan David

Podle Ivana Davida, který vede kandidátku SPD, by Česká republika měla přijmout euro okamžitě, jakmile to bude výhodné. Taková situace ale podle něj zřejmě nikdy nenastane. Jednoznačně proti přijetí eura se vyjádřila i europoslankyně Kateřina Konečná, která vede kandidátku KSČM.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kandidátku KSČM do evropských voleb vede Kateřina Konečná

Anketa

Měla by podle vás Česká republika v budoucnu přijmout euro?
Ano
23 %
Ne
75,5 %
Ano, ale až za nějaký čas.
1,5 %
Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám