Hlavní obsah

Protesty žlutých vest už tolik netáhnou

Ve Francii v sobotu opět demonstrovali lidé ve žlutých vestách. Oproti některým početným shromážděním z minula však byla tentokrát účast poměrně slabá. Podle ministerstva vnitra bylo do protestů kolem šesté hodiny večer zapojeno po celé zemi jen necelých 19 tisíc lidí, uvedl server listu Le Monde. I tak došlo i na násilnosti a střety s policií.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sobotní protest žlutých vest v NantesVideo: Reuters

 
Článek

Druhá květnová sobota byla už 26. dnem demonstrací proti vládní politice, které začaly loni v polovině listopadu jako protest proti plánovanému růstu cen pohonných hmot a konají se týden co týden.

Protivládní protesty, jichž se v minulosti účastnilo odhadem až 300 tisíc lidí, ale poslední dobou ztrácejí na intenzitě, minulou sobotu se do nich podle ministerstva vnitra zapojilo jen necelých 19 tisíc demonstrantů - nejméně od začátku těchto akcí - a podobné to bylo i nyní.

Server listu Le Monde uvedl, že podle odhadu ministerstva vnitra - který ovšem žluté vesty zpochybňují - bylo v 18. hodin v ulicích 18 600 demonstrantů, z toho 1200 v Paříži.

Foto: Michel Euler, ČTK/AP

Sobotní protest žlutých vest v Paříži

Kromě francouzské metropole se lidé sešli třeba také v Nantes, Lyonu, Montpellier, Bordeaux či Toulouse.

Nejdramatičtější situace byla zřejmě v Nantes na západě země, kde policisté několikrát zasáhli slzným plynem proti skupině maskovaných demonstrantů, kteří na ně házeli lahve a rozbíjeli výlohy. V Lyonu policie použila slzný plyn, když se snažila demonstranty nevpustit na centrální náměstí Place Bellecour.

Nízká účast bude zřejmě povzbuzením pro prezidenta Emmanuela Macrona, který před volbami do Evropského parlamentu podle průzkumů svádí těsný souboj s krajní pravicí, poznamenala agentura Reuters.

Macron v dubnu v reakci na protesty žlutých vest představil sérii opatření včetně snížení daně z příjmu, navázání nejnižších důchodů na inflaci či konec rušení škol a nemocnic. Podle zastánců hnutí jsou však prezidentovy kroky nedostatečné.

Reklama

Výběr článků

Načítám