Hlavní obsah

Mexiko otáčí. Při razii zadrželo stovky migrantů

Právo, CNN, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dosud největší zátah proti migrantům mířícím do Spojených států podnikly v pondělí mexické úřady. Při rozsáhlé akci u Pijijiapan v jihomexickém státě Chiapas policisté k výslechům odvezli asi pět set lidí ze zhruba třítisícové karavany migrantů.

Foto: ČTK/AP

Mexická policie a agenti imigračních úřadů zatýkají migranta při pokusu o překročení hranice.

Článek

Při zatýkání museli policisté proti mnoha bránícím se lidem použít sílu, na velké střety ale podle svědků nedošlo. Větší množství migrantů zatkli i v pátek v nedalekém Mapastepeku.

Obě místa leží poblíž Tehuantepecké šíje, která je nejužším místem pevninského jižního Mexika a snáze se tak kontroluje. Mexická vláda už v březnu ohlásila, že se pokusí zadržovat migranty mířící na sever od této oblasti, podotkl magazín Time.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie zastavila v Mexiku karavanu migrantůVideo: Reuters

První organizované karavany migrantů se loni v Mexiku dočkaly vlídného přijetí a USA kvůli tomu jižnímu sousedovi už hrozily tvrdými protiopatřeními včetně uzavření hranice. Nyní se situace začíná měnit a mexické úřady podnikly proti migrantům už několik větších razií, což americký prezident Donald Trump přivítal.

Milice se chlubila honem na běžence

Na americké straně hranice naopak budí pozornost případ samozvané milice, která ve státě Nové Mexiko zadržovala migranty a předávala je pohraničníkům. Jen minulý týden podle listu The New York Times tito maskovaní ozbrojenci zadrželi na dvě stě migrantů, svou aktivitou se chlubili i na videích zveřejňovaných na internetu. Sama skupina tvrdí, že celkem zadržela na pět tisíc migrantů.

Šéfa milice Larryho Hopkinse (69) v pátek policie zatkla a poté obvinila z nelegálního držení zbraní a munice. Obvinění však souvisí s domovní prohlídkou z roku 2017, kdy jeden ze svědků FBI varoval, že Hopkinsova skupina plánuje atentáty na exprezidenta Baracka Obamu, bývalou ministryni zahraničí Hillary Clintonovou a finančníka George Sorose. Není ovšem jasné, proč byl Hopkins zatčen a obviněn až nyní. Jeho trestní rejstřík je přitom bohatý, už v minulosti se například vydával za policistu, podotkla stanice NBC.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám