Hlavní obsah

Buď něco uděláte s migranty, nebo zavřu hranice, pohrozil Trump Mexiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Pokud Mexiko okamžitě nezastaví tok běženců bez dokladů do Spojených států, příští týden USA uzavřou svou jižní hranici, případně její značnou část. Na Twitteru to v pátek napsal americký prezident Donald Trump, který Mexiko obvinil z toho, že na migračním problému finančně velmi vydělává.

Foto: Paul Sancya, ČTK/AP

Prezident Donald Trump

Článek

„Pokud Mexiko okamžitě nezastaví veškerou nelegální migraci mířící do Spojených států přes jižní hranici, tak tu hranici, nebo značnou část hranice, příští týden zavřu,“ napsal Trump.

V sérii tweetů americký prezident uvedl, že kvůli demokratům mají USA vůbec ty nejslabší imigrační zákony na světě a Mexiko naopak ty nejsilnější, takže Kongres musí zákony zpřísnit. Podle Trumpa může Mexiko snadno migranty bez dokladů zastavit, místo toho ale raději od Američanů kasíruje peníze a mluví. Uzavření hranice prý bude dobrým krokem, neboť Spojené státy na Mexičanech jen tratí. V této souvislosti Mexiku vyčetl i pašování drog do USA.

Trump varoval Mexiko po čtvrtečním prohlášení mexické ministryně vnitra Olgy Sánchezové, která upozornila, že v Hondurasu se formuje nová obří karavana migrantů čítající asi 20 tisíc lidí. Migranti plánují společně projít přes Mexiko do USA.

Karavany prezident označuje za bezpečnostní hrozbu a kritizuje Mexiko a další středoamerické vlády, že nedokážou běžence zastavit. Na hranici s Mexikem nechal Trump poslat vojáky a 15. února dekretem vyhlásil stav nouze.

Tímto krokem chce obejít Kongres a získat přístup ke krizovým fondům, aby mohl na americko-mexickém pomezí postavit hraniční zeď, což je jeden z jeho ústředních předvolebních slibů.

Reklama

Výběr článků

Načítám