Hlavní obsah

Polsko i Izrael nepodpoří migrační pakt OSN

Právo, DPA, ČTK, ivi, vpl

Polsko a Izrael v úterý rozšířily skupinu zemí, jež daly už najevo, že příští měsíc nepodpoří globální pakt OSN o migraci.

Foto: Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

„Nemyslíme si, že to (pakt) je dobré řešení. Není způsobem, jak zmírnit migrační krizi, právě naopak,“ řekl v polském rozhlase ministr obrany Mariusz Blaszczak, podle něhož by pakt migrační krizi a její dopady jen zesílil.

Polské vládě se nelíbí třeba ty formulace návrhu paktu, které se týkají rozlišování mezi migranty legálními a nelegálními. Prý mohou způsobit značné obtíže při interpretaci a uplatňování paktu.

Země, které odmítly migrační pakt OSN
Austrálie
Česko
Izrael
Maďarsko
Polsko
Rakousko
USA
Pochybnosti vyjádřily Dánsko, Slovinsko, Bulharsko či Estonsko

Premiér Mateusz Morawiecki počátkem listopadu na německo-polských vládních konzultacích s kancléřkou Angelou Merkelovou naznačil odmítavý postoj Varšavy: „Jsme toho názoru, že principy naší suverenity mají absolutní prioritu.“

Také Izrael potvrdil, že jeho podpis na smlouvě nebude. „Jsme odhodláni chránit naše hranice před ilegálními přistěhovalci. Dělali jsme to a budeme tak i nadále činit,“ řekl v úterý izraelský premiér Benjamin Netanjahu, jenž zastává i úřad ministra zahraničí.

Lajčák naznačil možnost demise

V případě, že slovenský parlament odmítne globální pakt OSN o migraci, šéf slovenské diplomacie Miroslav Lajčák zvažuje demisi. Lajčák to novinářům potvrdil před dnešním zasedáním slovenské vlády.

Lajčák odmítl, že se dostal do sporu s Robertem Ficem, předsedou nejsilnější vládní strany Směr–sociální demokracie, který úmluvu důrazně odmítl.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Valného shromáždění OSN Miroslav Lajčák při rozhovoru pro deník Právo

„Tady nejde o osobní postoj. Jedná se o to, zda je Slovensko součástí řešení, nebo chceme sedět za pecí a zamknout dveře zevnitř. Je někdo na Slovensku, kdo tvrdí, že migrace neexistuje? Dá se to řešit tak, že řekneme‚ Vy to řešte a nás se to netýká? Pokud chceme být součástí řešení, tak musíme sedět za jednacím stolem, abychom přednesli naše stanovisko. Tady nejde o mě a o Roberta Fica. Jde o to, jaké Slovensko mám já jako ministr zahraničí zastupovat,“ zdůraznil.

Směr má zájem postavit šéfa diplomacie jako kandidáta na prezidenta ve volbách na jaře příštího roku. Podle průzkumů by měl Lajčák velké šance nahradit Andreje Kisku. Lajčák se na přípravě migračního paktu podílel během svého ročního působení ve funkci předsedy Valného shromáždění OSN, ve které skončil letos v září.

Názory se tříbí

Premiér a místopředseda Směru-SD Peter Pellegrini po Lajčákově vyjádření řekl, že Slovensko má vůči dokumentu výhrady. Předseda parlamentu a SNS Danko dokument zase odmítl.

Poslanci SNS předložili do Sněmovny návrh usnesení, že pakt není v souladu s bezpečnostní a migrační politikou Slovenska a že vláda by měla dokument odmítnout.

Migrační pakt OSN
Na vypracování dokumentu se domluvilo 193 členských států OSN v září 2016.
Právně nezávazný text má zabránit znevýhodnění lidí jen proto, že jsou cizinci.
Zdůrazňuje nedotknutelnost suverenity jednotlivých zemí a jejich právo na vlastní migrační politiku.
Má být podepsán v polovině prosince v marockém Marrákeši.

Reklama

Související články

Rakousko zavrhlo pakt OSN o migraci

Rakousko nepodepíše globální pakt OSN o migraci, který bude v prosinci oficiálně přijat v Marrákeši. Kancléř Sebastian Kurz a vicekancléř Heinz-Christian...

Výběr článků

Načítám