Hlavní obsah

Migrační pakt se příčí i části CDU Angely Merkelové

Právo, DPA, ČTK, vpl

V Německu se stále hlasitěji debatuje o připravovaném globálním paktu Organizace spojených národů o migraci, přičemž ke kritikům z protestní strany Alternativa pro Německo (AfD) se připojila i část vládní Křesťanskodemokratické unie (CDU) kancléřky Angely Merkelové.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Německá kancléřka Angela Merkelová

Článek

Ve čtvrtek se na návrh AfD bude globálním paktem OSN o migraci zabývat na plenárním zasedání také Spolkový sněm. Podle Alternativy je cílem paktu uvést do pohybu masy lidí, a zajistit tak „velkou, mezikontinentální výměnu obyvatelstva“.

„Je to přesídlovací program, po kterém v Evropě nezůstane kámen na kameni. Není pochyb o tom, že politická korektnost v tomto případě nahrazuje svobodu názorů,“ řekla ve videoposelství Alice Weidelová z AfD.

Také Spahn váhá

Výhrady má podle listu Die Welt také skupina poslanců německé vládní CDU, kteří se na úterním uzavřeném zasedání frakce CDU/CSU ve Spolkovém sněmu vyslovili proti přistoupení k paktu. Podle nich totiž nerozlišuje mezi uprchlictvím a ekonomickou migrací.

„Samozřejmě že je řešení globální migrace na základě mezinárodní shody v německém zájmu,“ sdělil před zasedáním Marian Wendt, poslanec ze Saska a člen parlamentního výboru pro otázky vnitra. Za Achillovu patu označil mimo jiné „chybějící rozlišení uprchlictví a pracovní migrace“.

„Obávám se, že schválení dokumentu okleští suverenitu Německa v migračních otázkách,“ řekl týdeníku Der Spiegel Alexander Mitsch, zástupce konzervativního křídla CDU.

Chorvatsko rozštěpeno

K opatrným kritikům migračního paktu patří také ministr zdravotnictví Jens Spahn, který se hodlá ucházet o předsednictví CDU po kancléřce Merkelové. „Důležité je, aby si Německo zachovalo svou suverenitu a mohlo migraci řídit a omezovat,“ řekl v neděli listu Die Welt.

Postoj Chorvatska k paktu se stal předmětem sporu i s prezidentkou Kolindou Grabarovou-Kitarovičovou a ministerstvem zahraničí.

Hlava státu inciativu v srpnu přivítala mj. v dopise generálnímu tajemníku OSN Antóniu Gutteresovi, avšak mezitím změnila názor a minulý pátek informovala chorvatskou diplomacii, že do marockého Marrákeše, kde by dokument měli přijmout v prosinci na mezinárodní konferenci, nepojede.

Marija Pejčinovičová-Buričová, ministryně zahraničí a evropských záležitostí, sdělila, že ji prezidentčin postoj překvapil především proto, že ho nezdůvodnila.

Babiš navrhuje NE
Český premiér Andrej Babiš navrhne, aby také Česko ke globálnímu migračnímu paktu nepřistoupilo
Podle něho pakt stírá rozdíly mezi legální a nelegální migrací a jeho ustanovení umožňují rozdílný výklad
Pakt odmítly vlády USA, Austrálie, Rakouska či Maďarska
Pochybnosti vyjádřily Dánsko či Slovinsko

Výběr článků

Načítám