Hlavní obsah

Chtějí nás umlčet, neustupme vydírání, burcuje Maďary kampaň v státem kontrolovaných médiích

• Aktualizováno
Právo, ivi

Ve státem kontrolovaných médiích spouští vláda maďarského premiéra Viktora Orbána (FIDESZ) kampaň proti rezoluci Evropského parlamentu. Europoslanci minulý týden doporučili zahájit proti Budapešti sankční řízení kvůli vážnému ohrožení unijních hodnot. Vládní kampaň burcuje Maďary k obraně vlasti.

Kampaň maďarské vládyVideo: Magyarország Kormánya

 
Článek

„Maďarsko chtějí odsoudit, protože maďarští lidé rozhodli tak, že naše země nebude přistěhovaleckou zemí,“ říká v úvodu klipu zveřejněného na sociální síti premiér Orbán.

Hlasatel pak říká: „Promigrační většina v Evropském parlamentu nás chce umlčet, protože bráníme svou vlast a Evropu plotem. Neustupme vydírání, chraňme Maďarsko.“

Na videu je vidět bariéra, kterou postavilo Maďarsko na hranicích se Srbskem v roce 2015, v čase vrcholící migrační krize, a v klipu se objeví i fotografie nizozemské zelené europoslankyně a předkladatelky zprávy o situaci v Maďarsku Judith Sargentiniové, vůdce liberálů Guy Verhofstadta a amerického finančníka George Sorose.

Provládní server Magyar Idők napsal, že v televizi, rozhlase a na internetu se postupně objeví i další klipy, které budou součástí vládní kampaně.

Bulharsko se postaví za Budapešť

Proti krokům, které by měly omezit hlasovací práva Maďarska v rámci Evropské unie, se postaví Bulharsko. Tamní vláda na středečním zasedání schválila návrh vicepremiéra a předsedy nacionalistické strany VMRO Krasimira Karakačanova připravit stanovisko odmítající hlasovat o zahájení procedury podle článku 7 unijní smlouvy, jež by mohla skončit odejmutím práva Budapešti hlasovat v Evropské radě, informoval server BalkanInsight.

Návrh Karakačanova, který je rovněž ministrem obrany, podpořili podle ČTK další členové koaličního kabinetu premiéra Bojka Borisova za nacionalistický blok. Nejsilnější strana ve vládní koalici - Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB), jejímž šéfem je Borisov - zatím uvedenou iniciativu nijak nekomentovala. I kdyby ji však nepodpořila, v parlamentu by získala podporu.

Unijní sankce proti Maďarsku odmítly další parlamentní strany, včetně socialistické strany (BSP), která je v zemi hlavní opoziční silou. „Je špatné trestat Maďarsko. Je to jen další krok k rozdělení Evropy,” prohlásila 14. září předsedkyně (BSP) Kornelija Ninovová.

Reklama

Výběr článků

Načítám