Hlavní obsah

Uznání Krymu jako součásti Ruska? Trump se vyhnul jasné odpovědi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při otázkách na blížící se setkání amerického a ruského prezidenta dostal šéf Bílého domu Donald Trump i otázku týkající se možného uznání Krymu jako součásti Ruska. Odpovědi se vyhnul s tím, že se by bylo potřeba se na to podívat. Poloostrov, který byl součástí Ukrajiny, anektovalo Rusko v roce 2014 po kontroverzním referendu. Většina států světa anexi neuznává, Rusko kvůli ní čelí sankcím mimo jiné právě od USA.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

Trump dostal otázku na možné uznání anexe Krymu na setkání s novináři, které se uskutečnilo v noci na sobotu na palubě prezidentského letadla Air Force One.

„Měli bychom se na to podívat,“ řekl americký prezident. Poznamenal k tomu podle AP také, že situaci „bohužel“ řešil jeho předchůdce Barack Obama.

Ukrajinský Krym Rusko zabralo v roce 2014. Sankce, které kvůli tomu Washington na Moskvu uvalil, doposud patřily ke zdrojům napětí mezi oběma zeměmi. Na nedávném summitu skupiny nejvyspělejších zemí G7 v Kanadě Trump údajně prohlásil, že Krym je ruský, protože tam všichni mluví rusky.

Trump také už naznačil, že by se Rusko mohlo vrátit na jednání nejvyspělejších států, odkud bylo vyloučeno právě kvůli anexi Krymu. [celá zpráva]

Vměšování do voleb, Ukrajina, Sýrie...

Trump by se měl setkat s Putinem 16. července v Helsinkách. Chce s ním jednat o údajném ruském vměšování do amerických voleb, o dění na Ukrajině nebo o Sýrii. [celá zpráva]

Foto: Jorge Silva, Reuters

Prezidenti USA a Ruska Donald Trump a Vladimir Putin v Hanoji

Trump se s Putinem krátce sešel už loni v listopadu ve Vietnamu. Ve Spojených státech pak sklidil kritiku za své prohlášení, že šéfovi Kremlu věří, když popírá, že se Rusko vměšovalo do amerických prezidentských voleb.

Agentura Reuters připomíná, že americké tajné služby vyhodnotily, že se Moskva pokoušela zasahovat do amerických voleb v roce 2016, aby zvýšila Trumpovy naděje na vítězství.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám