Hlavní obsah

Rusové možná mají na Trumpa kompro, myslí si bývalý šéf FBI

Washington
Aktualizováno

Rusové možná mají na amerického prezidenta Donalda Trumpa kompromitující informace, řekl v pondělí někdejší ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey v rozhovoru s televizí ABC. Podle Comeyho vykazují činy amerického prezidenta „jisté známky maření spravedlnosti”.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Americký prezident Donald Trump.

Článek

„Nevěřím na příběhy, podle nichž je mentálně neschopný nebo v rané fázi demence,“ řekl Comey k Trumpovi a pokračoval: „Člověk, který se k ženám chová jako ke kusu masa, jenž soustavně lže a po Američanech chce, aby mu to věřili, není z morálního hlediska vhodnou osobou na výkon úřadu prezidenta Spojených států,” uvedl Comey.

„Náš prezident musí ztělesňovat respekt a stát za hodnotami, které tvoří naši zemi. Nejdůležitější je pravda. Tento prezident toho není schopen,” pokračoval Comey.  Trump podle něj „nezměrně poškozuje” instituční a kulturní normy. „Pravda pro něj nepředstavuje velkou hodnotu”, uvedl dále Comey.

Bývalý šéf FBI se obává, že Trumpova návštěva Moskvy v roce 2013, kde údajně v hotelu přihlížel tomu, jak na sebe močí prostitutky, by mohla sloužit Rusům jako potenciální materiál k vydírání. „Je to možné, ale s jistotou to nevím,” odpověděl Comey na otázku, zda Rusové kompromitují materiály skutečně mají.

Tweet, kde Trump obviňuje Comeyho ze lži

Trump Comeyho několik hodin před rozhovorem napadl prostřednictvím Twitteru, kde jej obvinil ze „snůšky lží”.

Trump nečekaně Comeyho odvolal počátkem loňského května. Prezident své rozhodnutí zdůvodnil tím, že v nyní již bývalého ředitele FBI ztratil důvěru a že ho chtěl zbavit funkce již delší dobu. Spekulace o tom, že odvolání souvisí s vyšetřováním bývalého hlavního bezpečnostní poradce Bílého domu Michaela Flynna kvůli údajnému ruskému ovlivňování předloňských prezidentských voleb, prezident odmítl.

Foto: Jonathan Ernst, Reuters

James Comey v americkém senátu

Podle zprávy tajných služeb zveřejněné loni v lednu se Flynn scházel s ruským velvyslancem v USA Sergejem Kisljakem. Kontakty začaly ještě před listopadovými volbami a pokračovaly během předávání moci Trumpovi. Flynn nakonec v únoru 2017 odstoupil.

Podle Comeyho je možné, že se Trump pokusil bránit výkonu spravedlnosti, když loni v únoru nechal vyklidit Oválnou pracovnu Bílého domu a posléze v ní Comeyho přesvědčoval, aby od vyšetřování Flynna upustil.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám