Hlavní obsah

Počet poprav ve světě dále klesl, Čína statistiku tají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet poprav ve světě loni dále klesl na 993 ve 23 zemích světa, uvedla v noci na čtvrtek ve výroční zprávě organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Oproti roku 2016, kdy bylo popraveno 1032 lidí, činí pokles čtyři procenta, ve srovnání s rokem 2015 je čtyřicetiprocentní. Tehdy bylo popraveno 1634 osob, což bylo nejvíc od roku 1989.

Foto: Handout, Reuters

Článek

Nejčastěji se k popravám i nadále uchyluje Čína, která ovšem ve statistice AI zanesena není, následovaná Íránem, Saúdskou Arábií a Irákem. V Číně, která informace o této praktice utajuje, bylo podle odhadů AI loni popraveno několik tisíc lidí.

O 84 procent z oficiálně uvedeného celkového počtu 993 poprav se stejně jako v roce předešlém dělí Írán, Saúdská Arábie, Irák a Pákistán. Nejvíce trestů smrti, zachycených ve statistice, provedl opět Írán, kde bylo vykonáno až 60 procent poprav z celého Blízkého východu. Naproti tomu výrazný pokles oproti roku předešlému zaznamenal Pákistán, kde počet vykonaných poprav klesl až o třetinu.

Podruhé za sebou nejsou podle zprávy AI v první pětici nelichotivého pořadí Spojené státy, kde počet poprav (23) i nově odsouzených k smrti (41) loni proti roku předešlému vzrostl, z dlouhodobého hlediska však počet odsouzenců zůstává nízký. Vykonávání trestů smrti po krátkém přerušení loni obnovily americké státy Arkansas, Ohio a Virginia.

AI si všímá zejména pozitivního vývoje v subsaharské Africe, která podle zprávy organizace jen potvrzuje celosvětový trend poklesu této praktiky. Trest smrti v loňském roce zrušila například západoafrická Guinea a kroky ke zrušení poprav učinily také Burkina Faso a Čad. Nařízené tresty smrti pro odsouzené za vraždu pak zrušila Keňa.

Reklama

Výběr článků

Načítám