Hlavní obsah

Itálii teď straší spáči i výsadek mužů z Islámského státu

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Itálii se dosud atentáty spáchané islamistickými radikálními fanatiky vyhnuly. Teď se ale situace mění: země se ocitla mezi dvěma mlýnskými kameny – hrozbu pro ni představují jak islamisté, kteří žijí v zemi už delší dobu, tak přicházející poražení bojovníci Islámského státu (IS).

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská policie

Článek

To, že by Itálie mohla brzy mít s migranty stejně vyhrocené problémy jako Francie, Německo, Belgie či jiné západoevropské státy, připustil ministr vnitra Marco Minniti (60) už i veřejně.

„Obávám se, že situace se během jednoho roku radikálně změnila a Itálie se ocitla v první linii boje s fanatiky. Navíc tentokrát musím otevřeně připustit, že mezi migranty připlouvajícími do Itálie by mohl být jistý počet poražených bojovníků IS z Iráku a Sýrie,“ upozornil.

Duchovní nabádal děti ke stínání hlav

Většina podezřívaných, či dokonce i zatčených zatím žila na Apeninském poloostrově s řádným povolením k pobytu. Někteří dokonce už mají italské občanství.

Například v Bari policie zatkla 59letého Egypťana, který řídil islámské kulturní středisko. V něm děti ve školním věku nabádal „k neúprosnému boji proti nevěřícím, jimž je třeba utnout hlavu a pohlavní orgány“. K tomu jim předával i italsky sepsanou příručku „Jak se stát bojovníky za pravou víru“.

V severoitalském Cuneu zase zatkli mladého Maročana, jenž získal rovněž úřední posvěcení pobytu a který vyzýval „ke svatému boji proti nevěřícím“. Ačkoli policie drží informace z vyšetřování zatím pod pokličkou, podle médií specialisté na boj s terorismem už rozkryli důmyslnou síť kolem zatčeného. Nechyběli v ní ani tzv. spáči, tedy radikálové, kteří se dokonale začlení do společnosti a třeba i roky tak vskrytu vyčkávají, až nastane čas udeřit.

Amriho přátelé chystali atentát

A do třetice případ středoškoláka s alžírskými kořeny, kterého v sobotu zatkla v Terstu policie. Obdivoval IS, chystal se vyrobit výbušné zařízení a pak ho odpálit ve škole.

Největší starosti ale policii přineslo zjištění, že Anis Amri, pachatel předvánočního atentátu v Berlíně v roce 2016, později zastřelený hlídkou italských policistů u Milána, skutečně prchal do bezpečné základny v Itálii.

V městečku Aprilia, asi čtyřicet kilometrů jižně od Říma, protiteroristická jednotka pozatýkala skupinu muslimských fundamentalistů, kteří se chystali Amriho skrýt. Všech pět Tunisanů žilo a pracovalo v Itálii legálně a spořádaně. Avšak zdání klamalo: udržovali stálé kontakty s buňkami fundamentalistů v Německu a Belgii a chystali výbuch ve stanici metra.

„Tuto situaci způsobila nesmyslně tolerantní politika levicových vlád,“ prohlásil možný budoucí italský premiér Matteo Salvini (45) z pravicové Ligy. „Během uplynulého roku se nový ministr vnitra Marco Minniti pokusil situaci napravit, ale to nestačí,“ dodal.

Hnutí pěti hvězd, které také usiluje o vedení v nové vládě, se sice vyjadřuje mírnějšími tóny, ale v zásadě s Ligou souhlasí. „V Itálii je alespoň půl miliónu lidí bez povolení k pobytu či azylu a tito lidé musejí odejít,“ dodává Giorgia Meloniová (41), tajemnice pravicové strany Italských bratří.

Budoucí italská vláda, ať ji vytvoří Liga, nebo Hnutí pěti hvězd, vůči migrantům nepochybně přitvrdí. Otázkou zůstává, jak eliminuje popsaná skrytá sílící nebezpečí útoků a jak chce oněch 500 tisíc ilegálů ze země dostat. O konkrétních představách zatím nikdo nic neřekl. A i pokud bude proces extradic zahájen, lze jen očekávat, že rizika teroru už jen ze msty ještě zesílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám