Hlavní obsah

Erdogan rozplakal šestiletou holčičku, vyprávěl jí o mučednické smrti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Šestiletou holčičku oblečenou do vojenské uniformy vyděsil k smrti turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, když si ji na sobotním setkání vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) vyvolal na pódium. Poté, co se roztřesená dívenka rozplakala, místo uklidňujících slov, jí začal vykládat o mučednické smrti, napsal server deníku Frankfurte Allgemeine Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Erdogan plačící holčičce říkal o mučednické smrtiVideo: AP

 
Článek

Prezident na stranickém mítinku ve městě Kahramanmaras pozval teprve šestiletou Amine Tirasovou na pódium. Ta k němu podle televizních záběrů přistoupila se slzami v očích. Erdogan ji políbil na obě tváře a napomínal ji, že vojáci nepláčou.

Všiml si, že má dívka v kapse tureckou vlajku. „Pokud padne mučednickou smrtí, bude na ni položena vlajka, s Boží vůlí,” pravil k obecenstvu. „Je připravena na všechno, že?“ dodal, a přitom se znovu obracel k ní, než ji propustil. Rakev padlých tureckých vojáků je totiž vždy přikrytý státní vlajkou, připomněl v této souvislosti list Frankfurte Allgemeine Zeitung.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dává polibek na tvář šestileté Amine Tirasové, kterou vytáhl na pódium na stranickém setkání ve městě Kahramanmaras. Ujišťoval ji, že bude velebena, když zemře mučednickou smrtí.

Za tento výstup si prezident vysloužil kritiku doma i ve světě. Za velkou chybu jeho slova označil například místopředseda opoziční Lidové republikánské strany (CHP) Veli Agbaba. „Děti by nikdy neměly být ve stínu zbraní a neměly by být tváří válek,“ sdělil Agbaba.

Foto: Murat Cetinmuhurdar, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a šestiletá Amine Tirasová

Záběr Erdogana s holčičkou sdílelo na sociálních sítích napříč světem mnoho lidí, převážně s velmi kritickými komentáři.

Turecký prezident již dříve řekl, že chce vychovat novou "zbožnou generaci" lidí. V náboženských odborných školách se v tomto školním roce představuje džihád (dosl. úsilí, v přeneseném významu svatá válka) jako projev patriotismu. Množství studentů, kteří chodí do islámských škol, se od roku 2012 výrazně zvýšil a podle agentury Reuters turecká vláda plánuje tento rok zdvojnásobit finanční dotace pro náboženské školy.

Reklama

Výběr článků

Načítám