Hlavní obsah

V Rusku zadrželi vůdce tzv. Křesťanského státu za výzvy k vypalování kin

Právo, Novinky, ČTK, ama, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko

Ruská tajná policie FSB zadržela ve středu vůdce organizace Křesťanský stát – svatá Rus Alexandra Kalinina. Ten údajně vyzýval k vypalování kin kvůli promítání nového ruského filmu o posledním ruském carovi Mikuláši II.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Protesty pravoslavných křesťanů v Rusku proti uvedení filmu Matilda.

Článek

Snímek Matilda, který natočil režisér Alexej Učitěl, vyvolal v Rusku značný rozruch kvůli protestům odpůrců, kteří se označují za „pravoslavné aktivisty“. Podle agentury RBK Kalininovi hrozí až pět let odnětí svobody.

Kampaň proti filmu rozpoutala krymská exprokurátorka Natalja Poklonská, po anexi poloostrova ruská poslankyně. Podle ní film o milostném poměru budoucího následníka trůnu dehonestuje monarchu zavražděného bolševiky a církví prohlášeného za svatého.

Kalinin v rozhovoru pro portál Meduza před několika dny připustil, že vlna poplašných telefonátů, které se již téměř dva týdny šíří desítkami měst napříč Ruskem a vyvolávají masové evakuace z obchodních center, kin, nádraží i úředních budov, s promítáním filmu Matilda souvisí.

Tvrdil, že se na něj obraceli aktivisté, kteří vyhrožují, že prostřednictvím telefonátů „destabilizují celou infrastrukturu Ruska“. Popřel ale, že by šlo o jeho stoupence.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Ruce pryč od našich svatých, hlásá cedule pravoslavných demonstrantů, kteří protestují v Moskvě proti filmu Matilda.

Výhrůžky po celém Rusku

Epidemie poplašných zpráv sužuje Rusko od konce předminulého týdne. Kvůli anonymním telefonátům bylo o minulém víkendu ve 13 různých městech evakuováno přes 22 tisíc lidí. Evakuaci tří městských úřadů v ruské metropoli pak tento týden oznámila rozhlasová stanice Echo Moskvy. Už dříve bylo v ruské metropoli evakuováno zhruba 8000 lidí z 11 nákupních středisek.

Ve všech případech šlo o planý poplach. „Příslušníci operačních útvarů zkontrolovali 11 obchodních center v Moskvě poté, co se objevily zprávy o hrozbách výbuchu. Všechny zprávy se ukázaly být nepravdivými,“ citovala agentura TASS nejmenovaný zdroj z bezpečnostních orgánů.

Informace o hrozbách úřady dostaly telefonicky od neznámých pachatelů během jedné hodiny. Evakuace se týkala mimo jiné i dvou hypermarketů IKEA.

Počty telefonátů jdou do stovek. Anonymní telefonáty jejich původci „vyrábějí“ s pomocí moderních technologií včetně internetové telefonie, speciálních počítačových programů nebo softwaru s umělým hlasem.

Útok na kino autem s hořlavinou

Na začátku září se stal terčem útoku biograf v Jekatěrinburgu na Urale. Do kina vjela terénní dodávka naložená plynovými bombami a sudy s benzínem. Vzniklý požár se hasičům podařilo během půlhodiny uhasit a nikdo nebyl zraněn.

Neznámí pachatelé se také pokusili zápalnými lahvemi podpálit budovu v Petrohradu, kde sídlí Učitělovo filmové studio, ale také neúspěšně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám