Hlavní obsah

Útočník, který ubodal Češku v Hurghadě, skončil na psychiatrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Egypťan, který 14. července v letovisku v Hurghadě ubodal Češku a dvě Němky, byl převezen na psychiatrii. Útočník sympatizující s IS bude vyšetřen na pokyn žalobce. S odvoláním na egyptská média o tom v pondělí informovala agentura Reuters. Pobodaná česká turistka, která několik dní bojovala v nemocnici o život, zemřela 27. července.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel v egyptské Hurghadě, kde pobodali šest turistůVideo: Reuters

 
Článek

Abdar Rahmán Šaabán abú Kúra, jak útočníka identifikují egyptské bezpečnostní zdroje, má zůstat na lékařském pozorování 45 dní. Úřady neupřesnily, co by se stalo, kdyby byl shledán psychicky nemocným.

Útočník ubodal dvě německé turistky na pláži hotelu Zahabia. Pak přeběhl do sousedního hotelu Sunny Days, kde zranil další turistky včetně šestatřicetileté Češky. Údajně ji zasáhl do nohy a do zad.

Původní zprávy hovořily o tom, že zranění ženy nejsou vážná, české ministerstvo zahraničí ale později uvedlo, že se její stav dramaticky zhoršil a je kritický. [celá zpráva] Česká diplomacie následně sdělila, že je žena ve stavu klinické smrti. [celá zpráva] Turistka nakonec zemřela v noci na 27. července. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Zadržený útočník

Agentura Reuters později s odvoláním na dva zdroje z bezpečnostních složek uvedla, že se muž podle policejního vyšetřování „snažil připojit k Islámskému státu“. Již dříve se objevily informace, že byl zřejmě přes internet v kontaktu s radikály z Islámského státu (ISS). [celá zpráva] České ministerstvo zahraničí však tuto informaci nepotvrdilo.

Tělo české turistky pak bylo převezeno do Česka. Případem se také začala zabývat Národní centrála proti organizovanému zločinu.

„Chceme po egyptské vládě, aby zvážila možnost finančního odškodnění rodiny. Také chceme pitevní zprávu z pitvy, která byla provedená v Egyptě. Také chceme, aby v momentě, kdy bude uzavřeno vyšetřování, aby nám sdělili motivy útočníka a zda nepatřil k nějaké teroristické skupině,“ řekla dříve Právu mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám