Hlavní obsah

Cestovky po útoku v Hurghadě odřeknuté zájezdy neproplácejí

Novinky, Tomáš Volf

Zájezdy do Egypta Češi po útocích nožem na turisty v Hurghadě ve velkém neruší. Někteří sice obavy přiznávají, ale je jim líto peněz, o které by přišli v případě odřeknutí zájezdu. Na prominutí storno poplatků nemají podle asociace cestovek nárok, nevztahuje se na ně ani pojištění. Jiná by byla situace u přírodní pohromy či kdyby zemi označilo za nebezpečnou ministerstvo zahraničí.

Foto: Reuters

Zadržený útočník z Hurghady

Článek

Útočník minulý týden v pátek na pláži v egyptské Hurghadě nožem ubodal dvě Němky a zranil čtyři další turistky, mezi nimi i jednu Češku. [celá zpráva]

„V každé zprávě se píše, že zákazníci zájezdy nestornují. Osobně mám zakoupený zájezd do Egypta do Hurghady. Velice ráda bych ho stornovala, bohužel i když má člověk zaplacené pojištění storna, tak se pak dozvíte nemilou zprávu, zájezd stornovat můžete, ale přijdete o spoustu peněz. Nikdo vám totiž zájezd neproplatí zpět,“ napsala Novinkám jedna ze čtenářek.

„Vy byste vyhodili 40 tisíc do vzduchu? Vzhledem k tomu, že zájezd můžu stornovat bez náhrady, samozřejmě i přes naše obavy o své zdraví odletíme. Ale byli bychom radši, kdyby nám vrátili peníze,“ dodala.

Hotely jsou už zaplacené

Storno poplatky u cestovních kanceláří jsou odstupňované podle doby před odletem. Týden před odletem činí již většinou 100 procent, jinak řečeno propadne plná cena zájezdu. Třeba měsíc před odletem to však ještě bývá relativně přijatelné — u některých cestovních kanceláří je to 30 procent, u jiných 50 procent.

Lidé si mohou při koupi zájezdu zaplatit pojištění storna. Pojišťovny ale mají přesně vymezené důvody, kdy jsou ochotné poplatek hradit — například v případě nemoci. Na obavy o bezpečnost se pojistka nevztahuje.

„Žijeme ve svobodné společnosti a stornovat zájezd může každý. Žádná cestovní kancelář nemůže nutit člověka, aby někam cestoval. Odpovědnost za své rozhodnutí musí ovšem nést ten, kdo takové rozhodnutí učiní,“ řekl Novinkám místopředseda Asociace cestovních kanceláří ČR Jan Papež.

Útok v Hurghadě
Muž na hotelové pláži nožem ubodal dvě Němky a zranil čtyři další turistky, mezi nimi i jednu Češku. Útočníka se podařilo zadržet a k výslechu byl převezen do Káhiry. List Aš-Šurúk napsal, že se muž po útoku odvolával na islámské právo šaría, podle něhož ženy nemají právo vycházet ven bez mužského doprovodu a nemají se odhalovat na veřejnosti. Na pláž u hotelu se útočník podle všeho dostal tak, že si zakoupil jednodenní vstupenku. Úřady provincie Rudé moře po útoku prodej jednodenních vstupenek pro místní obyvatele na hotelové pláže zakázaly a pláže tak mohou využívat jen hoteloví hosté.

Klient má nárok na vrácení peněz, jen pokud ministerstvo zahraničních věcí označí nějakou zemi nebo lokalitu jako nevhodnou nebo se cestovní kancelář rozhodne sama zájezd zrušit.

„Je ovšem nutné si uvědomit, že nestačí varování MZV před cestou do destinace – to většinou platí pouze pro individuální cestovatele –, ale musí být jednoznačně označena destinace jako nebezpečná i pro organizovanou turistiku,“ dodal Papež.

Podle zástupce cestovek stornopoplatek není trest. Hotel a ostatní dodavatelé musí mít připravené služby, které chce klient čerpat, musí blokovat své kapacity, jako jsou sedadlo v letadle, pokoj v hotelu, platit mzdy, nájem kanceláří, a to vše musí z něčeho hradit.

„Vše, co poskytne CK nad rámec výše uvedeného, je jen její dobrá vůle nebo marketing, říkejte tomu, jak chcete,“ podotkl Papež.

Varování před nebezpečnými místy

Objevují se ale i nové služby kanceláří, které vycházejí vstříc klientům právě v situacích náhlé změny politické či bezpečnostní situace.

Třeba CK Neckermann v letošní sezóně nabídla u leteckých zájezdů za příplatek několika set korun možnost změnit destinaci bez uvedení důvodu nejpozději deset dní před odletem. „Musím ale přiznat, že Egypt nepatří k našim top destinacím, mezi ty patří Bulharsko, Rakousko nebo Řecko,“ uvedla mluvčí cestovní kanceláře Jana Hájíčková.

„Pokud klienti kupovali zájezd 45 dní před odletem, mohli si k pojištění za korunu přikoupit možnost změnit destinaci týden před odletem. V tuhle chvíli postupujeme podle všeobecných podmínek smlouvy. Momentálně ale řešíme hlavně to, že volné kapacity naopak rychle mizí. Zájezdy do Egypta objednávají denně další desítky lidí,“ řekl Novinkám mluvčí CK Fischer Jan Bezděk.

Cestovní kancelář Blue Style na dotaz Novinek uvedla, že klienty, kteří byli ubytovaní v blízkosti incidentu v Hurghadě přestěhovala do jiného hotelu. Jiným klientům, kteří mířili do Egypta a měli nárok na změnu destinace, změnila před odjezdem cílovou destinaci – jeli pak například do Řecka. Prý šlo o jednotky případů.

V případě Egypta nabízí nyní možnost změnit destinaci do 10 dní před odjezdem také Exim Tours. Bezplatné storno ale možné není.

Asociace cestovních kanceláří odhaduje, že nyní je v Egyptě zhruba tři tisíce českých turistů, každý týden tam odletí zhruba sedm letadel. Ministerstvo zahraničních věcí na svém webu po útocích českým turistům doporučilo nechodit na veřejné pláže a vyhýbat se v Egyptě cestám na sever Sinajského poloostrova, k hranicím Libye a radí zvážit individuální cesty v oblasti velké Káhiry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám