Hlavní obsah

Detonátor, baterie a modrý batoh. Deník zveřejnil snímky bomby použité v Manchesteru

– New York

Bomba použitá při teroristickém útoku v Manchesteru byla velmi pečlivě složená a obsahovala silnou nálož. Na uniklých snímcích z vyšetřování, které ve středu zveřejnil deník The New York Times, jsou zbytky modrého batohu, který mohl být použit k přepravě výbušniny, a pravděpodobná rozbuška, již podle vyšetřovatelů pachatel zřejmě držel ve své levé ruce.

Foto: New York Times

Detonátor nalezený na místě exploze v multifunkční hale v Manchesteru.

Článek

Na snímcích jsou také ukázány matice a šrouby, které rozmetal výbuch do okolí, stejně jako zbytky 12voltové baterie, která by mohla být zdrojem energie roznětky.

Předběžné vyšetřování už naznačilo, že bomba byla vyrobena s velkou pečlivostí a odborností. Agentura Reuters s odvoláním na nejmenovaný zdroj blízký vyšetřování uvedla, že „výroba takového druhu bomby vyžaduje určitou úroveň odbornosti a způsobilosti”.

Sebevražedný atentátník Salman Abedi se odpálil v pondělí v noci v Manchesterské aréně po koncertu americké zpěvačky Ariany Grande, který navštívilo 18 tisíc převážně mladých lidí. Zabil 22 z nich, včetně osmileté dívky a desítky dalších zranil. [celá zpráva]

Abedi podle policie nejednal sám, ale byl součástí teroristické sítě. [celá zpráva]

Libyjská policie ve středu zadržela v metropoli Tripolisu mladšího bratra Abediho, který měl vazby na Islámský stát. Zadržen byl i jeho otec, který měl blízko k Al-Káidě. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám