Hlavní obsah

Mladí francouzští radikálové chtěli zaútočit na Eiffelovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Mladý pár zatčený v pátek na jihu Francie spolu s dalšími dvěma osobami podezřelými z terorismu přiznal, že chystal v zemi atentát. Jeho terčem mohla být podle zadržených Eiffelova věž. S odvoláním na zdroje blízké vyšetřování to v pondělí uvedl francouzský týdeník L´Express.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Eiffelova věž při západu slunce

Článek

Jako další možné cíle 16letá Sarah a 20letý Thomas, oba považovaní za radikální francouzské muslimy, prý zvažovali i jiné památky a také vojáky.

„Říkají, že chtěli udeřit na Eiffelovu věž, aby zapůsobili na veřejnost. Hovoří o několika dalších terčích, například o vojácích na jihu Francie,” řekl listu jeden ze zdrojů. Zároveň ale varoval před unáhlenými závěry, protože tvrzení zadržených se v průběhu výslechů mění a jejich údajný konkrétní plán útoku se zatím nepodařilo potvrdit.

Policie zatkla v pátek v oblasti města Montpellier čtyři osoby, z nichž jednu krátce poté bez komentáře propustila. [celá zpráva] Média označují všechny zbylé podezřelé za francouzské občany. Kromě mladé dvojice zůstává ve vyšetřovací vazbě 33letý muž, který se ale na případné přípravě atentátu nejspíš nepodílel. Policie při domovní prohlídce u přítele mladé islamistky našla látky k výrobě výbušnin.

Vdova mučedníka

Mladík byl na seznamu potenciálně nebezpečných radikálů od roku 2015, kdy se pokusil odjet do Sýrie a Iráku, kde působí skupina Islámský stát (IS). Na dvojici podle vyšetřovatelů upozornila sama dívka, která konvertovala k islámu, velmi se radikalizovala a ve videu se nedávno přihlásila k teroristickému hnutí IS a slíbila mu věrnost. Podle vyšetřovatelů pár připravoval náboženskou svatbu, po které by muž v nejbližší době spáchal sebevražedný atentát ve Francii a žena by odjela za IS jako „vdova mučedníka”.

Rodiče Sarah jsou podle stanice RTL rozvedeni, matka řeckého původu žije s dcerou v Montpellieru, otec v Paříži. Nikdo z nich nepraktikuje islám. Matka tvrdí, že nezletilá dcera je nevinná, že je jen naivní a nechala se zmanipulovat muslimským přítelem. Podle prokuratury ale vše ukazuje na to, že dívka nejen dobře věděla, oč jde, ale sama projevila iniciativu.

Francie zažila v posledních dvou letech sérii atentátů, při nichž převážně francouzští islamisté povraždili více než 230 lidí. V zemi platí od prosince 2015 výjimečný stav a vláda připouští, že přetrvává hrozba teroristických atentátů v zemi. Tato hrozba bude podle úřadů zvlášť aktuální v době konání nadcházejících prezidentských a parlamentních voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám