Hlavní obsah

Ve Francii zadrželi čtveřici radikálů včetně 16leté dívky. Plánovali sebevražedný útok v Paříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montpellier
Aktualizováno

V jihofrancouzském městě Montpellier zadrželi příslušníci protiteroristické jednotky SDAT čtyři lidi včetně šestnáctileté dívky. Podle médií připravovali teroristický útok v Paříži. Při razii byly zabaveny nejen počítače, ale také výbušniny.

Foto: Pascal Rossignol, Reuters

Francouzští policisté ze speciální jednotky

Článek

Policejní zdroje v Montpellier potvrdily zásah v městské nemovitosti s tím, že „byli zadrženi čtyři lidé”. Kromě šestnáctileté dívky, které měla zájem odcestovat do Sýrie, byli zadrženi ještě muži ve věku 21, 27 a 34 let.

Na jedné  adrese byl zajištěn litr kyseliny sírové a 71 gramů triaceton triperoxidu (TATP), tedy stejné výbušniny, jaká byla použita při útocích v Paříži a v Bruselu. Lze ji doma vyrobit, i když se značnými riziky, protože je při běžných teplotách nestabilní.

„Čtyři podezřelí byli zatčeni poté, co si koupili aceton,” řekl policejní zdroj AFP.

Agenti několik týdnů sledovali aktivity zadržených na internetu a pak zasáhli.

Podle francouzského webu M6 plánovali spáchat sebevražedný atentát pomocí pásu plného výbušnin. Zaútočit chtěli v Paříži na některém z turisty oblíbených míst. „Myslíme si, že měli plán připravený ke spuštění,  ale v tuto chvíli nevíme kdy a kde.

Zadržováni mohou být čtyři dny, během nichž se musí rozhodnout o případné vazbě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám