Hlavní obsah

Bývalý francouzský premiér Fillon označil protiruské sankce za nesmyslné

– Berlín

Horký favorit nadcházejících francouzských prezidentských voleb François Fillon označil v pondělí při návštěvě Německa hospodářské sankce proti Rusku za nesmyslné. Po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou varoval před sblížením Ruska a USA s novým prezidentem Donaldem Trumpem, které by mohly vybudovat vztahy za zády Evropské unie.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Bývalý francouzský premiér a kandidát na prezidenta François Fillon.

Článek

Merkelová je zastánkyní pokračujících sankcí kvůli ruskému zasahování do konfliktu na východě Ukrajiny. „Jsem přesvědčen o tom, že ekonomické sankce jsou zcela neúčinné,” řekl podle agentury Reuters Fillon novinářům po setkání s Merkelovou. „Musíme najít jiný způsob, jak komunikovat,” dodal. Fillon ale upozornil, že očekává od Ruska důležité gesto, které by zrušení sankcí umožnilo.

„Nechci, aby Trump jednal s Ruskem na náš úkor. Bylo by to škodlivé pro Evropu, kdyby Trump jednal za našimi zády, což není nepředstavitelné,” zdůraznil kandidát francouzské tradiční pravice, kterému průzkumy veřejného mínění dávají velkou naději na vítězství v jarních volbách.

V rozhovoru pro poslední vydání deníků Le Monde a Frankfurter Allgemeine Zeitung Fillon hovořil o znovuvybudování ekonomických vztahů s Ruskem, což ale podle něho předpokládá nejprve vyřešení ukrajinské otázky. Fillon v této souvislosti ale v pondělí kritizoval kyjevskou vládu, že „nedělá, co je potřeba, k zajištění míru”.

Fillon také řekl, že se s Merkelovou shodl na potřebě nenechat Spojené státy prosazovat jejich „extrateritoriální” zákony, které umožnily Washingtonu ukládat evropským firmám – zejména bankám – miliardové pokuty a další tresty za porušování amerických sankcí proti třetím zemím.

„Francouzi a Němci jsou na stejné lodi,” dodal Fillon s tím, že tato pravidla jsou výhodná pro Spojené státy a jejich bankovní systém, nikoli pro Evropu. Fillon kritizoval také práci basilejského výboru při Bance pro mezinárodní platební styk (BIS), který dohlíží na dodržování globálních bankovních pravidel. Podle něj ani tato organizace nejedná v evropském zájmu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám