Hlavní obsah

USA vypověděly 35 ruských diplomatů. Kvůli kyberútokům

Aktualizováno

Spojené státy ve čtvrtek vypověděly 35 ruských diplomatů a uzavřely dvě ruská pracoviště na svém území. Prezident Barack Obama zároveň vyhlásil vůči Rusku další sankce kvůli hackerským útokům proti americkým politickým institucím i jednotlivcům. Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina označil nové postihy za nezákonné, šéf Kremlu se podle něho rozhodne o případných odvetných opatřeních.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Barack Obama

Článek

Rusové byli označeni za nežádoucí osoby, neboť jednali „způsobem neslučitelným s diplomatickým statusem“.

Vypovězeni byli zaměstnanci ambasády ve Washingtonu a konzulátu v San Francisku, kteří dostali 72 hodin na to, aby opustili USA. Podle listu New York Times jde o pracovníky ruských tajných služeb, mezi nimiž jsou i čtyři řídící činitelé, kteří patrně přímo vedli útoky na počítače americké Demokratické strany.

Americké úřady zároveň zablokovaly ruskému personálu přístup do dvou komplexů vlastněných ruskou vládou v New Yorku a ve státě Maryland.

Nové americké sankce míří na civilní tajnou službu FSB a vojenskou rozvědku GRU, čtveřici vedoucích pracovníků GRU a tři společnosti, které této rozvědce poskytují hmotnou podporu.

Tyto kroky následují po opakovaných soukromých a veřejných varováních, která jsme ruské vládě dali, a jsou nutnou a adekvátní odpovědí na snahy poškodit americké zájmy způsobem, který je porušením zavedených mezinárodních norem chování.
Barack Obama, prezident USA

„Tyto kroky následují po opakovaných soukromých a veřejných varováních, která jsme ruské vládě dali, a jsou nutnou a adekvátní odpovědí na snahy poškodit americké zájmy způsobem, který je porušením zavedených mezinárodních norem chování,“ uvedl ve čtvrtek Obama v prohlášení. Postihy vůči Rusku za jeho „agresivní aktivity“ tím podle něho nekončí.

Zprávu o vyšetřování útoků, které byly podle amerických zpravodajských služeb zaměřeny i na ovlivnění prezidentských voleb, dodá Obamova administrativa Kongresu v nejbližších dnech. Podle prezidenta americké úřady zároveň zveřejní technické informace o hackerských akcích řízených oběma ruskými tajnými službami.

Křeč politických mrtvol, zní z Ruska

Rusko opakovaně odmítlo obvinění, podle nichž se jeho hackeři snažili ovlivnit volby ve prospěch republikána Donalda Trumpa. Z Moskvy se vzápětí po zveřejnění sankcí začaly ozývat odmítavé hlasy. Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov prohlásil, že americký postup zásadně poškozuje vztahy obou zemí. Jeho praktický dopad je podle něj sporný a není jisté, zda to schvaluje Obamův nástupce Trump. Putin se podle Peskova rozhodne, zda a jaké odvetné kroky Rusko přijme.

Předseda výboru pro mezinárodní záležitosti horní komory ruského parlamentu Konstantin Kosačjov podle agentury Ria Novosti v narážce na Obamův lednový odchod z úřadu nazval nejnovější sankce „smrtelnou křečí politických mrtvol“.

Budoucí šéf Bílého domu Trump závěr týkající se ruských hackerských útoků, k němuž dospěly americké tajné služby, opakovaně zpochybnil. Ve středu na dotaz o nových sankcích prohlásil, že by Washington měl zanechat sporu s Ruskem kvůli těmto útokům. Podle agentury Reuters bude mít Trump po nástupu do úřadu možnost zrušit Obamův dekret, postihy odvolat a ruské diplomaty pustit zpět.

Naopak republikánské špičky Obamovy sankce spíše vítají. Předseda Sněmovny reprezentantů Paul Ryan poznamenal, že Rusko se soustavně snaží podkopávat americké zájmy a reakce dosluhujícího prezidenta je tím pádem opožděná. Nicméně jde podle něj o „příznačné zakončení osmi let nefunkčního přístupu k Rusku“.

Reklama

Výběr článků

Načítám