Hlavní obsah

Sápal se po pistoli a mluvil o zabití Trumpa. Soud mladému Britovi vyměřil rok vězení

Soud ve Spojených státech v úterý uložil jeden rok vězení dvacetiletému Britovi Michaelu Sandfordovi za to, že se v červnu v Las Vegas na předvolebním shromáždění Donalda Trumpa pokusil sebrat policistovi zbraň. Mladík po zadržení policii sdělil, že chtěl Trumpa, pozdějšího vítěze prezidentských voleb, zabít. Soud přihlédl k mladíkově psychické nemoci, napsala agentura AP.

Foto: David Becker, Reuters

Mladík, který tvrdil, že chtěl zabít Donalda Trumpa.

Článek

Sandford by se na svobodu mohl dostat v polovině dubna, poté bude z USA vyhoštěn. Soudce výši trestu stanovil na rok a den, což je o šest měsíců méně, než žádala obžaloba. Do výše trestu mu soudce započítal dobu strávenou ve vazbě a umazal mu dva měsíce za dobré chování.

Při incidentu 18. června Brit sáhl po zbrani jednoho z policistů, zatímco Trump stál na pódiu. Později vypověděl, že přijel s cílem realitního magnáta zabít, den před útokem navíc zašel na střelnici, kde palbu krátce cvičil.

Sandfordovi obhájci při soudním líčení zdůrazňovali, že Brit trpí obsesivní duševní poruchou a depresemi, snadno podléhá bludu vlastního velikášství a že v době činu nebyl zcela při smyslech.

Mladíkovi, který žil v USA nelegálně, původně hrozilo 30 let za mřížemi, obžaloba ale stáhla jedno z obvinění, což možnost maximálního trestu snížilo na 20 let. Vzhledem k tomu, že Brit se přiznal k nedovolenému ozbrojování a k narušení akce státního významu, prokuratura souhlasila s mírnějším potrestáním.

Reklama

Výběr článků

Načítám