Hlavní obsah

Zpochybnění politiky jedné Číny může ohrozit mír v Tchajwanském průlivu, varoval Peking

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Peking
Aktualizováno

Jakékoli zpochybňování zásady jediné Číny bude mít vážné dopady na mír a stabilitu v Tchajwanském průlivu, varoval ve středu podle agentury Reuters úřad pro záležitosti Tchaj-wanu při čínské vládě. Peking, který považuje de facto nezávislý Tchaj-wan za svou nedílnou součást, reagoval na postoj nastupujícího amerického prezidenta Donalda Trumpa.

Foto: China Daily, Reuters

Čínské lodě na manévrech ve Východočínském moři

Článek

„Dodržování principu jediné Číny je politickým základem čínsko-amerických vztahů a stavebním kamenem míru a stability v Tchajwanském průlivu,” prohlásil mluvčí úřadu pro záležitosti Tchaj-wanu An Feng-šan. „Pokud se tato základna naruší či poškodí, pak zdravý a stabilní rozvoj čínsko-amerických vztahů nepřichází v úvahu,” dodal.

Čína s nelibostí sleduje nástup Trumpa k moci, neboť budoucí republikánský prezident se k Pekingu staví kriticky. Jeho telefonát s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen vedl k protestu Číny. [celá zpráva]

Trump na to reagoval prohlášením, že další dodržování zásady jediné Číny nemusí být pro Washington automatické. Podmínil je řešením obchodních sporů s Čínou, Pekingu vytýká zejména záměrné podhodnocení své měny a to, že daní americké výrobky. [celá zpráva]

Peking tím byl pobouřen. [celá zpráva] Na otázku Tchaj-wanu velice citlivý a ostrov považuje za svou vzbouřenou provincii. Čína také opakovaně hrozí vojenským zásahem, pokud by Tchaj-pej vyhlásila samostatnost.

USA čínskou politiku jediné Číny akceptovaly až v sedmdesátých letech po normalizaci vztahů, do té doby podporovaly Tchaj-wan.

Čína chce pokutovat americkou automobilku

Čína se chystá pokutovat nejmenovaného amerického výrobce aut za monopolní chování. Ve středu o tom s odvoláním na čínskou Národní rozvojovou a reformní komisi informoval list China Daily.

Vyšetřovatelé zjistili, že americká společnost vyzvala distributory, aby počínaje rokem 2014 zafixovali ceny, uvedl Čang Chan-tung ze zmíněné komise.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám