Hlavní obsah

Snowden záruky o nevydání do USA nedostane, rozhodl norský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Norský nejvyšší soud zamítl žádost bývalého konzultanta americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA) Edwarda Snowdena, aby mu norská vláda dala záruku, že ho nevydá do Spojených států. Informovala o tom dnes agentura Reuters. Snowden chtěl do Norska přijet osobně převzít cenu norského PEN klubu za boj za svobodu slova.

Foto: ČTK/AP

Edward Snowden

Článek

Norský nejvyšší soud dnes oznámil, že potvrdil dvě předchozí rozhodnutí soudů nižší instance. Ve zdůvodnění uvedl, že norské ministerstvo spravedlnosti nemůže být nuceno, aby předem učinilo rozhodnutí, zda Snowdena vydá, či nikoli.

Snowdenovi právní zástupci se v dubnu obrátili na soud v Oslu, aby předem zajistili, že Snowden nebude v Norsku zadržen a vydán do Spojených států. Uvedli, že nelze Snowdena do USA vydat, jelikož by se mu tam nedostalo spravedlivého procesu. Soud v Oslu se v červnu odmítl Snowdenovou žádostí zabývat a totéž učinil v září odvolací soud.

Norský PEN klub udělil Snowdenovi cenu pojmenovanou po německém autorovi Carlovi von Ossietzkém v březnu, a to za přispění k obraně práva na svobodu slova. Tento měsíc si ji chtěl Snowden přijet do Norska osobně převzít.

Mezinárodní zatykač

Snowden v roce 2013 zveřejnil množství utajovaných informací, které odhalily značný rozsah americké elektronické a telefonní špionáže. Monitorování se týkalo desítek milionů Američanů i vedoucích činitelů spojeneckých států, například německé kancléřky či francouzského prezidenta.

Spojené státy vydaly na Snowdena mezinárodní zatykač. V současnosti Snowden pobývá v Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám